Váratlanul átalakult Botka László vagyonnyilatkozata

Nagy Sándor; Botka László; Kozma József FOTÓ ÁLTALÁNOS jelölt Közéleti személyiség foglalkozása pártvezető polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Szeged, 2014. június 28.
A Magyar Szocialista Párt (MSZP), az Együtt és a Demokratikus Koalíció
Szeged, 2014. június 28. A Magyar Szocialista Párt (MSZP), az Együtt és a Demokratikus Koalíció (DK) közös szegedi polgármester-jelöltjévé választott Botka László (k) Kozma József, az MSZP (b) és Nagy Sándor, az Együtt helyi vezetője (j) társaságában beszél az MSZP helyi küldöttgyűlését követő sajtótájékoztatón a szegedi Szekfű klubban 2014. június 28-án. A szocialista párt országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus 2002 óta irányítja a csongrádi megyeszékhelyet. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Miután lebuktatta a Ripost, bekerült a luxuskaróra és 300 négyzetméternyi telekrész is Botka Lászlónak, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének a javított vagyonbevallásába. A saját pártjában egy ideje "Rolex Lacinak" nevezett politikus a luxusautóját viszont még mindig nem vallotta be. Pedig ő az üzembentartó.
Vágólapra másolva!

Három lakó- és egy üdülőingatlanban van tulajdonrésze Botka Lászlónak, kocsija hivatalosan nincs,

Rolex karóráját a feleségétől kapta ajándékba, három és fél millió forint készpénze van,

és 42 millió forintot meghaladó pénzintézeti követelése. A lebukás után gyorsan módosított vagyonnyilatkozatában pedig előkerült még egy 297 négyzetméteres telek is, de halastava nincs – írta a Magyar Hírlap.

Januárban még rossz volt a bevallás

Botka idén januárban benyújtott nyilatkozata két ponton bővült. Részint azzal a 297 négyzetméteres telekrésszel, amely Botkáék szegedi családi házához tartozik, s amelynek tulajdonjogát 2005-ben szerezte meg a polgármester. A másik bővülés az ingóságok körében történt, ebben

Botka feltüntet egy karórát (a márkáját nem említve),

amelyet feleségétől kapott 2013-ban, negyvenedik születésnapjára, továbbá lakásbútorokat, háztartási eszközöket és könyveket is említ.

Botka most már bevallott egy órát, miközben januárban még nem tette Forrás: Ripost/MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Botka felerészben tulajdonosa a 2001-ben vásárolt, 843 négyzetméteres szegedi teleknek és a 166 négyzetméteres lakásnak, amely most több mint tízévi tulajdonlás után bővült az említett csaknem háromszáz négyzetméteres telekrésszel.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szintén fele részben tulajdonosa egy Szuha-Mátraalmáson lévő, 102 négyzetméteres telken álló üdülőnek, amelyet 2007-ben vásárolt a feleségével. Ezenkívül egy 95 négyzetméteres V. kerületi lakásnak szintén fele részben tulajdonosa, míg a XIII. kerületben egy 48 négyzetméteres lakást kapott ajándékba a szüleitől.

Luxusóra és luxusterepjáró

A Ripost buktatta le Botkát, amikor kiderítette, hogy, többmilliós karórákat hord. A szocialista elnök méregdrága szenvedélye annak fényében különösen pikáns, hogy míg az MSZP a plakátkampányában a gazdagokat adóztatná, addig a párt elnöke

vagyonbevallásában „elfelejtette” feltüntetni a 3–5 millió forintot érő darabokat.

A karórák többsége azonban nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában, ahogy 25 milliós terepjárója sem, holott a vonatkozó jogszabályok szerint Botkának minden olyan ingóságot fel kellett volna tüntetnie, amelyek darabonkénti értéke a törvényi előírások szerint több mint 221 000 forint.

A luxusterepjáróját most sem vallotta be Botka László Forrás: Szegedma.hu

Bevallása szerint tehát Botkának nincs kocsija, noha a luxusautónak ő az üzembentartója. A korábban említett 25 millió forintos dzsipről a polgármester ügyvédje úgy nyilatkozott, az a felesége tulajdonában áll. Erről szeretett volna többet megtudni a szegedi Fidesz-frakció, amikor a múlt héten vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett Botkával szemben, ám a polgármester felesége nyilatkozatának megismerését az MSZP-s, DK-s többségű önkormányzati bizottság nem tartotta szükségesnek.