A június 12-i héten szavaz a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa elmondta: addigra meglesz a nemzeti konzultáció részeredménye - amelyet június 12-én ismertet a kormány az Országgyűlésben - és a Velencei Bizottság - június 2-ára ígért - előzetes állásfoglalása is. Utóbbival kapcsolatban azonban Kósa Lajos már előre jelezte: a kettős mércét nem fogadják el. 

Kósa Lajos: Június 12-én szavaznak a civilek finanszírozásáról szóló törvényrőlForrás: MTI/Máthé Zoltán

A frakcióvezető szerint nem lehet halasztani a törvényjavaslatról a zárószavazást, mert tisztán akarnak látni a külföldről finanszírozott szervezetek ügyében. Indoklásul azt mondta: szándék mutatkozik arra, hogy a magyar politikai élet alakulását kívülről befolyásolják.

Példaként hozta Lengyel László - akit Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt tanácsadójaként említett - nyilatkozatát, amely szerint politikai és anyagi támogatást várnak az Európai Uniótól a magyarországi kormányváltás elősegítésére. Megjegyezte emellett azt is, hogy sajtóhírek szerint Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselőn keresztül a Jobbikot orosz pénzzel finanszírozhatják.