A Várkert Bazár rendezvénytermében adták át a Jószolgálat-díjat a szakmai zsűri által kiválasztott tizenkét kategória díjazottjának, valamint a különdíjat a májusi közönségszavazás győztesének. A szociális ellátásra és az önkéntességre fókuszáló kezdeményezés egyéni- és intézményi díjazottjai között megtalálható kuratóriumi elnök, intézmény-és intézetigazgató, diplomás szociális munkás, trolibuszvezető, közmunkás, valamint életműdíjat vehetett át egy ismert plébános is.

A díjak.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Akik sokat tesznek másokért

A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által 2016-ban alapított díj azokat a szociális területeken tevékenykedő professzionális és önkéntes segítőket szeretné évről évre elismerni, akik áldozatos és példaértékű munkájukkal sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekért. A Jószolgálat-díj jelöltjei, mind pedig a díjazottjai az ország különböző szegmenseiben végzik áldozatos tevékenységeiket: többen a fővárosban; de díjazott lett három megyei jogú város egyéni és intézményi jelöltje: Pécsről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról; győztes került ki három községből: Kaposfőről, Mágocsról és Peréről; továbbá gazdára talált a díj a Gyula környéki tanyavilágban is.

Szalóki Ági és Csuja Imre, a nagykövetek.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A díjátadó rendezvényt Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány képviselője nyitotta meg, aki méltatta a díjazottak hiánypótló munkásságát, amikor a segítségnyújtásra és az egymás iránti figyelemre egyre nagyobb szüksége van a társadalomnak. A gálaestet a 2016/17-es év nagykövetei: Szalóki Ági énekes és Csuja Imre színművész vezették, akik személyes elköteleződésüknek érzik, hogy a saját eszközeikkel segítsék a díj üzenetének célja jutását, és ezen keresztül a szociális munka különböző területeinek bemutatását és dolgozóinak elismerését.
Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében ismertette a díj alapításának gondolatát, miszerint édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő életművének emléket állítva szeretné a díj által láthatóvá tenni mindazokat a példaértékű tevékenységeket, amelyek érdemesek a társadalom figyelmére, és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak.A díjátadó egésze a segítségnyújtás jegyében telt. Jótékonysági előadással lépett fel Vastag Csaba, Wolf Kati valamint Szalóki Ági és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjában részt vevő gyerekek zenekara.

A zenekar.Fotó: Csudai Sándor - Origo
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyéni kategóriák díjazottjai részére a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át az elismerést, valamint az egyedi díjtárgyak és oklevelek mellett egységesen 500.000 forintos pénzjutalomban részesültek a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásában.

Az intézményi kategóriák díjazottjai részére az elismeréseket, az 1.000.000 forint összegű pénzjutalmat, az egyedi díjtárgyat és okleveleket a támogató partnerek képviselői adták át. A családokért végzett szociális munka kategória támogató partnere volt a rendezvény helyszíne, a Várkert Bazár. A fogyatékkal élőkért végett szociális munka kategóriájának díját Szabó Béla a Csoport kommunikációs igazgatója adta át a Magyar Telekom Nyrt. képviseletében, akik hosszú évek óta elkötelezett támogatói a fogyatékossággal élőket támogató szervezeteknek, így a Jószolgálat-díj mellé is jó szívvel álltak. A kisebbségekért végzett szociális munka kategória támogatójaként az elismerését Molnár-Bánffy Kata, a Salt Communicatios Kft., a díj kommunikációs partnerének ügyvezető igazgatója adta át. A hajléktalanokért végzett szociális munka kategória elismerését Kamarás Adrienn, a KIOSK Budapest és a Segítő Angyalok Alapítvány képviseletében adta át, akik számára a hajléktalanok segítése és a különböző jótékonysági kezdeményezések támogatása kiemelt ügy.

Életműdíjjal ismerték el Somos László atyát, aki 23 éve végzi példamutató és áldozatos tevékenységét, és ezzel számtalan roma családot segít Kaposfőn és a környező településeken.
A jelöltek közül a szakmai zsűri által felterjesztett leginnovatívabb jószolgálati tevékenységet végző két magánszemélyre: Brandt Viktorra és Bogdán Lászlóra, valamint 2 civil közösségre, a Budapest Bike Maffiára és a Tarnabod és mi nevű csoportra május hónapban a díj közösségi oldalán lehetett szavazni.  A jelölteket a Jószolgálat-díj médiapartnere, az Origo mutatta be a közönségnek. A szavazáshoz rendelkezésre álló két hét alatt több mint 11.000 szavazat érkezett, összesen 30 országból. A közönségszavazásban kimagasló szavazatszámmal Brandt Viktor lett a különdíj győztese, aki „Álomszállítóként" híresült el,mozgáskorlátozott emberek álmait váltja valóra önkéntesen szervezett programokkal.

Brandt Viktor, a különdíj nyertese.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendezvény zárása előtt Tóth Simon Ferenc megköszönte a szakmai szervezetek együttműködését a díj népszerűsítésében.

A rendezvény állófogadása is jó ügyet szolgált, a fogadás menüsorát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által biztosított menükből fogyaszthatták a vendégek, akik hosszú évek óta elhivatottan küzdenek az élelmiszerpazarlás ellen. Az est végén a meghívottak olyan ajándékcsomagot vehettek át, amely a szokásostól eltérően egy jó szolgálatra felhívó, adományokkal megtölthető doboz volt, benne egy hajléktalan művész személyes üzenetével.

A gyulai polgárőr, Kiss Pál veszi át a díjat.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A díjazottak

 •  Életműdíj – Somos László
 •  Civil közösségi kategória – Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA)
 •  Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Juhász Péter
 •  Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája – Szent Imre Iskolaház
 •  Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Raffael István
 •  Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – SZIA InDaHouse Hungary
 •  Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Magyar László
 •  Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Fogd A Kezem Alapítvány
 •  Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Kiss Pál
 •  Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Dr. Szántó László Szeretetotthon
 •  Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Gróf András
 •  Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Periféria Egyesület
 •  Különdíj – Brandt Viktor

A díjátadót követően itt, az Origón mutatjuk be hetente a díjazottakat, júniustól kezdődően, hetente megjelenő portrék formájában.