Kövér László: A nácikról szóló filmekben látni ilyet

2017.06.01. 11:21

"A nácik hatalomra jutását ábrázoló filmekben visszatérő motívum, amint ilyen "öntudatos legénykék" járják a szerkesztőségeket, hogy "rendet csináljanak" - ezt mondta Kövér László a Momentum Mozgalom Origóba való betöréséről. Az Országgyűlés elnöke a Figyelőnek adott interjút.

Nincsenek gátlásaik

A Momentum Mozgalom elnökének Origóban tett látogatását úgy kommentálta: úgy látja, "ezeknek a fiatal balosoknak annyi gátlásuk sincs, mint amennyi a politikai felmenőiknek eredetileg talán még megvolt, csak időközben rúgták le magukról". Azt mondta, bár a rendszerváltás óta ilyen esemény még nem fordult elő, nem új, ami történt. "A nácik hatalomra jutását ábrázoló filmekben visszatérő motívum, amint ilyen "öntudatos legénykék" járják a szerkesztőségeket, hogy "rendet csináljanak" - tette hozzá Kövér László, megjegyezve: talán nem véletlen, hogy a bal- és jobboldali médiumok közösen emelték fel a szavukat a Momentum akciójával szemben.

A Momentum betöréséről sokat írtunk, például itt, itt, itt és itt.

A bomlás és a kilépés sem érdekünk

Az Európai Bíróság várhatóan őszre megszülető kvótadöntéséről Kövér László azt mondta, bízik benne, hogy jogi, és nem politikai döntés születik, ellenkező esetben az EU maradék hitele is elvész". 

Szerinte ha ez a bíróság a befolyás és az erő javára dönt a kis és új tagállamokkal szemben a kvótaperben, azzal hozzájárulhat az EU szétesési folyamatának felgyorsulásához. Magyarországnak a bomlás vagy a kilépés nem áll érdekében, ezért az ellenzék is célt tévesztett, amikor a kormányoldallal szemben akarja megvédeni uniós tagságunkat - mondta.

Úgy folytatta: egyes sajtóorgánumok állításával ellentétben korábban sem érvelt a kilépés mellett, mert számunkra az unión belüli határnélküliség létkérdés,  ez biztosítja a szabad mozgást a határon túli magyar területekre. Rövid távon pedig fontos, hogy hozzájussunk a felzárkóztatáshoz szükséges uniós forrásokhoz. "Hosszabb távon az állna az érdekünkben, hogy ezekre a forrásokra már ne legyen szükségünk. Ahhoz viszont, hogy legalább az EU középmezőnyéhez felzárkózzunk, nem egy-két kormányzati ciklus kell" - tette hozzá Kövér László.

Arról is beszélt, hogy jelenleg azért látja kicsit optimistábban a határon túliak helyzetét, mert a migráció miatt egész Kelet-Közép-Európában olyan kihívásokkal kell szembenézni, amelyeknek 

csak együttműködve lehet megfelelni.  Így reméli, hogy egyes országok a nemzeti egységet végre nem a magyarellenességben vélik megragadhatónak.

Kövér LászlóForrás: MTI/PAP/Darek Delmanowicz

Nincs jelentősége, hogy összefog-e a baloldal

Kövér László szerint mivel a jelenlegi kormánypártoknak a választók bizalmát kell növelni, számukra nincs jelentősége annak, összefog-e a baloldali ellenzék. A Jobbikra kitérve kijelentette ugyanakkor: a volt radikálisok nélkül a baloldal esélytelen leváltani a kormányoldalt, ezért szerinte minden erkölcsi aggály nélkül vállalnák velük az együttműködést Orbán Viktor leváltásáért. Szerinte nem véletlen, hogy a Jobbik nem állított jelöltet a szentendrei, a zuglói vagy a gyulai időközi önkormányzati választáson.

Arra a kérdésre, hogy Soros György jelenti-e a kormány ellenzékét, azt felelte: valóban ez a látszat alakult ki.