Az UV-sugárzás veszélyeire hívták fel a figyelmet a meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők.

Továbbra is azt tanácsolja a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanára, Wikonkál Norbert, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között, ha lehet, senki ne tartózkodjon napon, ugyanis ilyenkor könnyen le lehet égni. A leégés pedig különösen veszélyes lehet.

illusztrációForrás: 123rf

Példaként a melanomát említették meg a szakértők. Az elmúlt másfél évtizedben országos szinten a melanoma és a nem melanoma típusú bőrrák gyakorisága csaknem megduplázódott. - monda Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet szakértője.

A szakember elmondta: a festékes és nem festékes típusú bőrdaganatok kialakulását, azok lefolyását vizsgálva megállapították, hogy az előbbiek inkább a fővárosban, a nagyvárosokban, megyeszékhelyen, a Balaton környékén, valamint Csongrád és Békés megyében fordulnak elő gyakrabban.

A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy rendszeresen figyeljék az UV-sugárzásról szóló tájékoztatókat. A legfrissebb országos előrejelzés megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Emellett az országosan és ingyenesen elérhető Meteora alkalmazás egyéni beállítás után a bőrérzékenységtől függő leégési időről is tájékoztatást ad.