Közlekedési előrejelzés a hosszú hétvégére

2017.06.02. 11:16

A hosszú hétvégén az M0-ás és M1-es autópálya egyes szakaszainál terelésekre, és sebességkorlátozásra kell számítani. A határátkelők forgalma megnövekedhet - olvasható a police.hu oldalán.

M0: június 30-ig a bal pályatesten az M0-M1 csomópontnál terelés miatt, 60 km/h sebességkorlátozásra kell számítani. Ugyanitt június 10-ig az út jobb pályatestjén a 0+500-0+1679 szelvénynél az előzősáv zárására és szűkítésére kerül sor 60 km/h sebességkorlátozás mellett.

M1: 2017. június 10-ig a 16+150-17+050 km szelvényben a jobb pályatesten haladók szűkítésre számíthatnak 60 km/h sebességkorlátozás mellett. június 3-ig a 156+700-158+550 km szelvényben a jobb pályatesten sávelhúzás lesz balra és a leállósáv lezárására kerül. A terelés mellett, 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben. június 3-ig a 160+600-158+300 km szelvényben a bal pályatesten sávelhúzás lesz balra és a leállósáv zárására kerül sor 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben.

A rendelkezésre álló információk szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

A „Kamionstop" 2017. június 3. (szombat) 22 órától június 5. (hétfő) 22 óráig tart.

Március 1-től a 7-es (EURO 3-as) vagy annál magasabb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik téli mentessége megszűnt! Az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig sem szabad „hazagurulni", ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozik.

Határátkelőhelyek

A horvát és a görög tengerparton a nyári üdülési előszezon megkezdése Magyarország schengeni külső határain, főként a szerb és a horvát, kisebb mértékben a román határon a kilépő irányban, elsősorban a buszoknál fordulhat elő nagyobb várakozási idő.

A hosszú hétvégén a 2017. június 2. és június 5. között megrendezésre kerülő Csíksomlyói Pünkösdi Búcsúra történő kiutazások miatt különvonatok közlekednek Csíksomlyó expressz, Székely gyors, Boldogasszony néven. Várható, hogy a Romániába közlekedő nemzetközi vonatokon jelentős zsúfoltság lesz.

Az autó forgalom várhatóan megnövekszik a határon kifelé június 2-án este és 3-án reggel, valamit befelé 5-én délután és 6-án délelőtt.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től gyakoribb ellenőrzést tart. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

Zala megye
Letenye Autópálya Határátkelőhelyen péntek késő délutántól kilépő irányban várható a forgalom élénkülése, szombaton kilépő, vasárnap a ki és belépő, hétfőn pedig belépő irányban alakulhat ki nagyobb forgalom, amely maximum 15 perces várakozással kell számolni.

Somogy megye
Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye
Baranya megye közúti határátkelőhelyein 2017. június 2. és 2017. június 8. közötti időszakban a hétvégén kismértékű várakozás kialakulásával számolunk, tekintettel a Nyugat-Európából kiutazó nagyszámú, elsősorban bosnyák vendégmunkásra. A hétfői napon várható a belépő személyforgalomban jelentősebb növekedés.

Bács-Kiskun megye
A pünkösdi hétvégén, a pénteki napon dinamikus kilépő forgalommal kell számolni a megye valamennyi közúti határátkelőhelyén. Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban 30-60 perces, a teherforgalomban 30-90 perces várakozás is kialakulhat. A kisebb átkelőhelyeken szintén számolni kell várakozási idő kialakulásával, amely 30 perces várakozást is eredményezhet. Pünkösdhétfőn, illetve kedden a belépő irányban alakulhatnak ki várakozások. A hét hátralevő részében nem számolunk várakozás kialakulásával.

Csongrád megye
Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a kilépő irányban a buszok és az autók tekintetében 30-60 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap, hétfő belépő irányban a buszoknál 60 perces, míg a személyforgalmi sávon 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perces várakozás alakulhat ki kilépő irányban.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 180 percet meghaladó várakozás kialakulásával is lehet számolni pénteken és szombaton, illetve a jövő héten hétfőtől csütörtökig. A személyforgalomban kilépő irányban pénteki napon 30-60 perc, illetve a vasárnap és hétfői napokon 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

Békés megye
Battonya és Gyula közúti határátkelőhelyen 2017. június 3-án a reggeli óráktól - 2017. június 5-én a kora esti órákig számolunk a belépő, valamint a kilépő személyforgalom megemelkedésére a Magyarországra strandolni, illetve rokonlátogatási célból érkező román állampolgárok, valamint a Romániába kirándulni induló magyar állampolgárok tekintetében, melynek következtében a be-, illetve kilépő személygépjármű forgalomban 30 perces várakozás is kialakulhat.

Méhkerék közúti határátkelőhelyen a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsúra történő kiutazások miatt 2017. június 2-án és 3-án a reggeli óráktól számolunk jelentősebb forgalomra a kilépő személygépjármű és autóbusz forgalomban, mely 30 perces várakozást is eredményezhet. 2017. június 5-én és 6-án a Búcsúról történő hazautazások miatt a belépő személygépjármű és autóbusz forgalomban számolunk forgalom emelkedéssel és maximum 30 perces várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye - akár 120 perces várakozás is kialakulhat
Ártánd közúti határátkelőhelyen, június 2-án 6 órától június 3-án 24 óráig a kilépő személygépjárművek és buszok esetében 120 perc, a kilépő tehergépjárművek tekintetében június 3-án 12 óra és 22 óra között 120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. Továbbá június 5-én 6 órától június 6-án 24 óráig a belépő irányban személygépjárművek és buszok vonatkozásában 120 perc, míg június 5-én 2 órától június 6-án 6 óráig belépő tehergépjárművek esetében 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-90 perc, belépő irányban 30-90 perc várakozással kialakulásával lehet számolni. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 15-30, belépő irányban 30 perc, esetenként 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Barabás (zárás 19.00 óra), Lónya (zárás 16.00 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, melynek mértéke a zárást megelőző időszakban elsősorban kilépő irányban esetenként elérheti a 30-45 percet.

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen, pénteken délután belépő irányban 15-30 perc várakozás kialakulásával számolunk. A hosszú hétvégén kilépő irányban 15-30, belépő irányban 30 perc várakozás kialakulásával számolunk.

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.