A közmédia a határon túli magyaroknak is biztosítaná a magyar sportközvetítéseket

2016. 08. 02., Budapest, Főváros, Kiosk, MTVA, Olimpia, Sajtótájékoztató, Samsung, Szurkolói központ, Vodafone 2016. 08. 02. Budapest Főváros Kiosk MTVA Olimpia Sajtótájékoztató Samsung Szurkolói központ Vaszily Miklós az MTVA megbízott  vezérigazgatója
Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelt feladatának tartja elérni, hogy a határon túli magyarság is szurkolhasson minden magyar sportsikernek.
Vágólapra másolva!

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke nyílt levelére reagált, aki azt kifogásolta, hogy a geoblokkolás miatt

a határon túli magyarok hosszú ideje nem nézhetik a magyar sporteseményeket.

A határon túli magyaroknak nemcsak a jelentős sportesemények közvetítése elérhetetlen, hanem az azokról készült híradós összeállítások is: ezek alkalmával a képernyő elsötétül, levágva egy-egy híradós összeállítás elejét és végét.

Fancsali Ernő arra kérte az MTVA vezérigazgatóját, hogy "találjon megoldást e tarthatatlan állapot" orvosolására.

Vaszily Miklós az MTVA vezérigazgatója Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az MTVA vezérigazgatója az MTI-hez is eljuttatott pénteki válaszlevelében azt írta, azok, akik nagy nemzetközi tornákat, sporteseményeket birtokolnak, vagy ezekkel kereskednek, abban érdekeltek, hogy minden egyes országban értékesítsék televíziós tartalmaikat.

Így, ha egy adott sporteseményt az MTVA és egy román tévétársaság is megvásárol, akkor

a magyar televíziót arra kötelezik, hogy kizárólag Magyarország területén sugározza.

Ennek betartását szigorúan ellenőrzik, és az esetleges mulasztást súlyosan büntetik.

- mondta az MTVA vezérigazgatója, aki szerint a helyzet tarthatatlan, és nem méltó a kárpát-medencei magyarsághoz.

Vaszily Miklós vezérigazgatósága első napjaiban utasította kollégáit, hogy

a jövőben csak olyan szerződéseket kössenek meg, amelyek biztosítják, hogy a határokon túlra is sugározhassanak sporteseményeket.

Az eddigi tárgyalások eredményeként egyre több nemzetközi sportjog-tulajdonos látja be, hogy az ő érdekük is az, hogy a határon túli magyarok is anyanyelvükön követhessék a sportközvetítéseket.

Az MTVA a 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság idején megállapodásokat kötött a környező országok közszolgálati televízióival - Szlovénia és Románia kivételével - az egymás területén történő kábeles műsorterjesztés kölcsönös elfogadásáról.

A külföldi műsorterjesztők felvették programkínálatukba a közszolgálati M4 sportcsatornát.

Az MTVA további intézkedéseket hozott, hogy a közszolgálati csatornák minél több szolgáltatónál elérhetők legyenek. Ennek eredményeként új területeket és partnereket is sikerült bevonni a terjesztésbe, többek között Ausztria, Szlovákia, Románia, Csehország területén szélesedett a hozzáférés lehetősége.

Az MTVA sikeresen megszerzett sportközvetítési jogokat, melyek esetén már a törekvéseiknek megfelelően a határon túl is adhatják az adott mérkőzéseket.

Ezenfelül az MTVA nemrég eredményes tárgyalásokat folytatott a 2018-as és 2022-es téli, illetve 2020-as és 2024-es nyári olimpiai játékok közvetítéséről. A jogokat birtokló nemzetközi társasággal

sikerült olyan megállapodást kötni, amely lehetővé teszi a versenyek Magyarországgal határos országok kábelhálózatain keresztül történő televíziós közvetítését.

A Magyarországon rendezett júliusi vizes világbajnokság közvetítése ügyében, az EBU közreműködésével is történt előrelépés, Ausztria és Szlovénia már visszaigazolta, hogy jóváhagyják a területi korlátozásnélküliséget.