A Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál elsődleges célja, hogy megismertesse a hadművészetet az érdeklődökkel. A zászlófelvonó ünnepségen a dandártábornok ismertette a jelentkezés menetét, és a katonai szolgálat fontosságát, célját. 

Az egyenruha szolgálatot, haza és nemzet iránti elhivatottságot jelent, a katonai eskü pedig egy életre szól- Gulyás Zoltán dandártábornok szerint ezt akarja bemutatni a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál.

A hadművelet elsősorban önmagunk illetve mások tiszteletéről szól, és csak másodsorban a hadseregről- mondta ünnepélyes beszédében Gulyás Zoltán dandártábornok.

A dandártábornok abban reménykedik, hogy sokan kapnak majd kedvet a fesztivál ideje alatt arra, hogy jelentkezzenek hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonáknak.
A megnyitón szót emelt Lezsák Sándor, az Országgyülés alelnöke is, aki arról beszélt, hogy történelmi katasztrófa fenyegeti hazánkat és, hogy az elmúlt évek történése miatt igen nagy szükség van a honvédelmi nevelésre.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fesztivál feladatának látják, hogy az ott felsorakoztatott és bemutatott eszközöket és a hozzájuk tartózó elméletet azt átadják az iskolás csoportoknak. Majd következő lépésként egy katonai gyakorlótábor keretein belül lehetne gyakorlatba ültetni az elméleti ismereteket.

A fesztivál ideje alatt egyrészt szerződéses legénységi állományba várják a jelentkezőket. A sátrakban részletes tájékoztatást kapnak a szolgálatvállalás lehetőségeiről, valamint megnézhetik a honvédségben rendszeresített fegyvereket, a pilótatoborozás keretei között pedig egy szimulátort is kipróbálhatnak. – mondta Vitár Zsolt alezredes.

Azok, akik betöltötték a 18. életévüket, a hadikiegeszites.hu-n tölthetnek ki regisztrációs lapot a jelentkezéshez.

Az egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatot alapkiképzés követi, de csak azoknak, akik korábban még nem voltak katonák. A tízhetes elméleti és gyakorlati foglalkozások során alapismereteket szereznek az újoncok a lövészet, a harcászat és az egészségügy területén, valamint megismerik a szolgálati szabályzatot is.

Június 12-én már hatvan újonc kezdi meg alapkiképzést a MH Tiszti Akadémiáján.