Völner: A strasbourgi bíróság döntése globális migrációs hullámot indíthat

Völner Pál ad inzterjút a Parlamentben 2017 március 20-án
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, Magyarország fellebbez a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának két bangladesi menedékkérővel kapcsolatos márciusi döntése ellen.
Vágólapra másolva!

A tárca szerint az elsőfokú bíróság döntéséből következő joggyakorlat az elmúlt időszaknál is erősebb,

globális migrációs hullámot indíthat el Európa felé,

a gazdasági bevándorlók tömege ellehetetlenítené a schengeni egyezményt és az európai államok menekültügyi intézményrendszerét, továbbá növelné a terrorveszélyt.

Az államtitkár szerint a konkrét esettel összefüggésben vitatható a döntésnek az a része, mely szerint a tranzitzóna fogva tartást jelent, illetve, hogy Szerbia nem biztonságos ország.

Azt mondta, aggályosnak tekinthető az is, hogy

az érintettek nem beszéltek konkrét üldöztetésről a magyar hatóságok előtt,

továbbá miközben Soros György egyik szervezte, a Magyar Helsinki Bizottság felkarolta az ügyet, az állítólagos menekülteknek már nyoma veszett.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A strasbourgi bíróság a magyar fellebbezés befogadhatóságáról várhatóan még idén, de akár pár héten belül is dönthet. Az érdemben megtárgyalt ügyekben is csak akkor van esély az elsőfokú döntés megváltoztatására, ha

globális jelentőségű problémát, illetve a bíróság ítélkezésének alapjául szolgáló egyezmény lényegét érint az adott ügy.

Az Igazságügyi Minisztérium vezetői és szakemberei szerint jelen esetben ilyen ügyről van szó.

A strasbourgi bíróság márciusi döntése szerint a magyar hatóságok az emberi jogi egyezményt megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, Szerbiába visszaküldésükkel pedig felmerült annak kockázata, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadó központokban. Az elsőfokú döntés szerint a magyar államnak a két migráns részére mintegy húszezer euró kártérítést, továbbá a perköltséget kell kifizetnie.

Fidesz-frakció: Magyarországnak nem szabad asszisztálni a Soros-féle migránsbizniszhez

A Fidesz-KDNP szövetség üdvözli a kormány döntését, hogy megfellebbezi a két bangladesi migráns ügyében hozott strasbourgi döntést. A strasbourgi bíróság döntése elfogadhatatlan. Magyarországot azért akarják megbüntetni, mert betartja az unió szabályait és megvédi a határokat. A fellebbezés azért is fontos, mert Magyarországnak nem szabad asszisztálni a Soros-féle migránsbizniszhez. Csak ebben az egy perben a két bangladesi migránst képviselő Soros-szervezet 2,7 millió forintot keresne. Ha minden egyes visszautasított vagy idegenrendészeti eljárás alá vont migráns miatt beperlik Magyarországot, akkor 40-50 milliárdot kaszálhatnának a migránsbizniszen.