Folytatódik a szúnyogirtás

2017.06.12. 16:53

A tervek szerint a hét végéig 193 ezer hektáron végeznek szúnyogirtást a programmal megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával - tájékoztatta az OKF szóvivőhelyettese.

Már három hete irtják a szúnyogot

Mukics Dániel közölte, hogy már harmadik hete folyik a szúnyogirtás. A szakemberek eddig 108 ezer hektáron végeztek irtást, ezen a héten pedig a tervek szerint 85 ezer hektárt kezelnek majd.Mint elmondta, az elmúlt hét változékony időjárása miatt több helyen is csúszott a szúnyoggyérítési program. A biológiai lárvagyérítés után a következő napokban megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés a Balaton térségében. A kezelések többsége a part mentén zajlik légi úton, de több településen földi eljárást alkalmazva is dolgoznak majd.

IllusztrációForrás: H. Szabó Sándor

Megfelelő időjárás esetén a héten kiterjedt irtást végeznek Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Baranya megyében, Sopronban, a Fertő tó partján lévő településeken, a Szigetközben és több Duna menti régióban is. Továbbá lesz szúnyogirtás Budapesten, a Csepel-szigeten, valamint Békés, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is.

A katasztrófavédelem honlapján nyomonkövethető az irtás

A helyettes szóvivő hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem honlapján, a szúnyoggyérítés menüpont alatt nyomon követhető, hogy melyik napon melyik településen védekeznek a vérszívók ellen.

Mukics elmondta, az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyogirtást, továbbá idén is van lehetőségük arra, hogy jelezzék a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatain, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak.

A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyogirtást ott, ahol a helyzet ezt indokolja - közölte Mukics Dániel.