Észak-Korea szabadon engedett egy kényszermunkára ítélt amerikait

Vágólapra másolva!
Észak-Korea szabadon engedett egy amerikai állampolgárt, akit korábban 15 évnyi kényszermunkára ítéltek államellenes bűncselekmény elkövetése miatt - jelentette be Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden.
Vágólapra másolva!

A 22 éves Otto Warmbier egyetemi hallgató már úton van az Egyesült Államok felé, ahol várja a családja - állt a külügyminiszter közleményében. Az amerikai férfi szabadon bocsátásáról nem tettek közzé további részleteket, és a közlemény nem tett említést arról sem, hogy Denis Rodman, az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA egykori sztárja kedden újabb látogatásra érkezett a világtól elzárkózva élő, sztálinista vezetésű Észak-Koreába.

A washingtoni külügyminisztérium annyit közölt még, hogy tovább folytatja az egyeztetéseket Phenjannal más, szintén börtönbüntetésre ítélt amerikai állampolgárok szabadon engedése érdekében.

Plakát lopás miatt ítélték 15 év kényszermunkára

Otto Warmbiert 2016 januárjában tartóztatták le a phenjani repülőtéren, majd márciusban az észak-koreai legfelsőbb bíróság egyórás tárgyalás után 15 évnyi kényszermunkára ítélte, miután a férfi könnyek között bevallotta, hogy ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből, ahol turistaként megszállt.

Az amerikai kormány annak idején bírálta az ítéletet, és azzal vádolta Észak-Koreát, hogy politikai túszként használja a fogva tartott amerikaiakat.

Észak-Korea szerint kémeket küldenek a kormány megdöntésére

Észak-Korea rendszeresen vádolja meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát azzal, hogy azok kémeket küldenek annak érdekében, hogy megdöntsék a phenjani kormányzat hatalmát és Szöul átvehesse az uralmat a teljes Koreai-félsziget felett.

Észak-Koreában elítélt amerikai állampolgárok az utóbbi időben többször magas rangú amerikai tisztségviselők közbenjárására nyerték vissza szabadságukat.

2009-ben Bill Clinton volt amerikai elnök észak-koreai látogatása után engedték szabadon Euna Lee-t és Laura Linget. 2014-ben James Clapper, az amerikai hírszerzési csúcsszervezet volt igazgatója juttatta haza a kémkedés címén elítélt Matthew Millert, illetve Kenneth Bae misszionáriust, akire korábban 15 évnyi kényszermunkát szabtak ki államellenes tevékenység miatt. Nem sokkal előttük nyerte vissza a szabadságát Jeffrey Fowle, akit csaknem hat hónapig tartottak fogva, mert egy Bibliát hagyott a szállodai szobájában.