Ha nincs rendben az általános iskola, semmit nem ér a szép egyetem

Az Iskolamosdó Felújítási Program jó alkalom az összefogásra. Gubányi Károly Általános Iskola, Pilis.
2017.06.14 Fotó: Csudai Sándor
Az Iskolamosdó Felújítási Program jó alkalom az összefogásra. Gubányi Károly Általános Iskola, Pilis. 2017.06.14 Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Nem fogadható el az, hogy egy általános iskolában a mosdók rossz állapotban legyenek, hogy ne legyen szappan, wc-papír, vagy éppen az ülőke hiányozzon a wc-ről, esetleg egyéb problémák miatt legyenek használhatatlanok. Az Iskolamosdó Felújítási Program 2015-ben indult, idén harmadik alkalommal öt hátrányos helyzetű vidéki kisiskola mosdóját újítják fel szeptemberre.
Vágólapra másolva!
A pilisi Gubányi Károly Általános Iskola mosdója is megújul szeptemberre. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy jó alkalom az összefogásra

2015-ben indította el az Iskolamosdó Felújítási Programot a Domestost gyártó Unilever, amelynek keretében minden évben felújítanak öt hátrányos helyzetű, vidéki iskola mosdóját. A cél az, hogy ezekben az iskolákban tiszta, felújított, vagy akár teljesen új mosdók legyenek, amiket a gyerekek megfelelően tudnak használni és nem utolsó sorban

segít felhívni a pedagógusok és a szülők figyelmét az iskolai illemhelyek higiéniájának fontosságára.

A cél az, hogy ezekben az iskolákban tiszta, felújított, vagy akár teljesen új mosdók legyenek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az idei öt nyertes iskolát egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, a pilisi Gubányi Károly Általános Iskolában, ahol szintén megújul szeptemberre az iskola mosdóhelyisége. Az iskola igazgatója, Krizsánné Turcsányi Marianna elmondta, nagyon nagy lehetőséget láttak a pályázatban, mivel a mosdó több éve felújításra szorul és ennek apropóján köszönetet mondott minden pilisinek, aki segített abban, hogy az iskola is a pályázat egyik nyertese lehessen.

A munkálatok anyagi hátterét 2017-ben is a Domestos országos vásárlói kampánya alapozta meg. A program során a felújítási munkákkal eddig több mint 1000 gyerek iskolai higiéniai körülményein sikerült javítani. A Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretében újabb öt hátrányos helyzetű iskolában ősszel már tiszta és higiénikus körülmények közé, vadonatúj mellékhelyiségekbe térnek vissza a diákok. Immár harmadik éve három hónapon keresztül minden Magyarországon, kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forint az akciónak jutott és a vásárlásoknak köszönhetően összesen 12 802 015 forint gyűlt össze.

Aranyi László az Unilever kategória menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Hozzátette, hogy az akció során összegyűlt mintegy 13 millió forint csupán három iskola felújítására lett volna elegendő, az, hogy öt iskolát tudnak idén is felújítani, az a partnercégek támogatásának köszönhető, akik anyagi- illetve építőipari támogatásokkal egészítették ki ezt az összeget. Köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, mint mondta; nélkülük nem lett volna sikeres a program. Aranyi László kiemelte a kézmosás fontosságát, majd ismertette; a magyarok 67%-a használ fertőtlenítőszert, egyharmaduk még nem.

- mondta Aranyi László.

Aranyi László, az Unilever kategória menedzsere. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke üdvözölte a kezdeményezést, szerinte ez egy példamutató az akció, ami azért jó, mert a civil összefogás sok szempontból eredményesebb tud lenni, mint a kormányzati támogatások. Az Országgyűlés alelnöke szerint a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy nagyobb cégek képesek legyenek társadalmi felelősségvállalás keretében tenni azért, hogy élhetőbbek legyenek az emberek mindennapjai.

- emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A program támogatói közül mások mellett felszólalt még Mészáros Szilvia, a Mapei Kft. PR osztályvezetője, aki elmondta, a cég folyamatosan keresi az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket. A Mapei építőanyagokkal támogatja a projektet. Molnár Sándor, a Geberit Kft. Műszaki és marketingosztály vezetője szerint az egységes összefogás azért nagyon fontos, mert ilyenkor megsokszorozódnak az energiák, sokkal hatékonyabban, látványosabban tudnak segíteni, ott, ahol erre szükség van.Céljuk felhívni a figyelmet a környezettudatosságra, valamint javítani a higiénikus szokásokon.

Az öt nyertes iskola vezetői a munkálatok elkezdésének jelképeként kaptak egy-egy kobakot. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Wimmer István, a Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára szerint az oktatás az egyik legfontosabb szegmens,

ha nincsenek rendben az általános iskolák, semmit nem ér a jó és szép egyetem.

A szövetség most idén csatlakozott az akcióhoz, ők anyagilag támogatják a programot.

A munkák jelképes megkezdése az iskolai mosdóban. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sajtótájékoztató végén jelképesen elkezdődött a munka az iskola mosdójában, a cégek és támogatók képviselői verték le az első csempedarabokat.

Az Iskolai Mosdófelújítás 2017-es akciójának nyertesei:

  • Diószegi Lajos Általános Iskola
  • Gubányi Károly Általános Iskola
  • Olaszi Általános Iskola
  • Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola
  • Bagamér - Kokad Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola