Ha nincs rendben az általános iskola, semmit nem ér a szép egyetem

2017.06.14. 20:44

Nem fogadható el az, hogy egy általános iskolában a mosdók rossz állapotban legyenek, hogy ne legyen szappan, wc-papír, vagy éppen az ülőke hiányozzon a wc-ről, esetleg egyéb problémák miatt legyenek használhatatlanok. Az Iskolamosdó Felújítási Program 2015-ben indult, idén harmadik alkalommal öt hátrányos helyzetű vidéki kisiskola mosdóját újítják fel szeptemberre.

A pilisi Gubányi Károly Általános Iskola mosdója is megújul szeptemberre.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy jó alkalom az összefogásra

2015-ben indította el az Iskolamosdó Felújítási Programot a Domestost gyártó Unilever, amelynek keretében minden évben felújítanak öt hátrányos helyzetű, vidéki iskola mosdóját. A cél az, hogy ezekben az iskolákban tiszta, felújított, vagy akár teljesen új mosdók legyenek, amiket a gyerekek megfelelően tudnak használni és nem utolsó sorban segít felhívni a pedagógusok és a szülők figyelmét az iskolai illemhelyek higiéniájának fontosságára.

A cél az, hogy ezekben az iskolákban tiszta, felújított, vagy akár teljesen új mosdók legyenekFotó: Csudai Sándor - Origo

Az idei öt nyertes iskolát egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, a pilisi Gubányi Károly Általános Iskolában, ahol szintén megújul szeptemberre az iskola mosdóhelyisége. Az iskola igazgatója, Krizsánné Turcsányi Marianna elmondta, nagyon nagy lehetőséget láttak a pályázatban, mivel a mosdó több éve felújításra szorul és ennek apropóján köszönetet mondott minden pilisinek, aki segített abban, hogy az iskola is a pályázat egyik nyertese lehessen.

A munkálatok anyagi hátterét 2017-ben is a Domestos országos vásárlói kampánya alapozta meg. A program során a felújítási munkákkal eddig több mint 1000 gyerek iskolai higiéniai körülményein sikerült javítani. A Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretében újabb öt hátrányos helyzetű iskolában ősszel már tiszta és higiénikus körülmények közé, vadonatúj mellékhelyiségekbe térnek vissza a diákok. Immár harmadik éve három hónapon keresztül minden Magyarországon, kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forint az akciónak jutott és a vásárlásoknak köszönhetően összesen 12 802 015 forint gyűlt össze.

 Aranyi László az Unilever kategória menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Hozzátette, hogy az akció során összegyűlt mintegy 13 millió forint csupán három iskola felújítására lett volna elegendő, az, hogy öt iskolát tudnak idén is felújítani, az a partnercégek támogatásának köszönhető, akik anyagi- illetve építőipari támogatásokkal egészítették ki ezt az összeget. Köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, mint mondta; nélkülük nem lett volna sikeres a program. Aranyi László kiemelte a kézmosás fontosságát, majd ismertette; a magyarok 67%-a használ fertőtlenítőszert, egyharmaduk még nem.

Felismertük, hogy szükség van arra, hogy felhívjuk a figyelmet az iskolai mosdók higiéniájának fontosságára, és egyben aktívan szerepet is vállaljunk az iskolák fejlesztésében, a gyerekek higiéniás fejlesztésének lehetőségében.- mondta Aranyi László.

Aranyi László, az Unilever kategória menedzsere.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke üdvözölte a kezdeményezést, szerinte ez egy példamutató az akció, ami azért jó, mert a civil összefogás sok szempontból eredményesebb tud lenni, mint a kormányzati támogatások. Az Országgyűlés alelnöke szerint a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy nagyobb cégek képesek legyenek társadalmi felelősségvállalás keretében tenni azért, hogy élhetőbbek legyenek az emberek mindennapjai. 

A magyar gazdaság teljesítménye ma már sok cégnek lehetővé teszi azt, hogy akár néhány százezer, vagy néhány millió forint erejéig, vagy ennél nagyobb mértékben támogasson olyan közösségi célokat, amiket hasznosnak, fontosnak tartanak. Az iskolamosdó felújítási akció egy jó példa arra, hogy hogyan lehet olyan közösségi célokat kitűzni, ami a helyi közösség számára hasznos, ami most már harmadik éve az Unilever kezdeményezésére történik.- emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A program támogatói közül mások mellett felszólalt még Mészáros Szilvia, a Mapei Kft. PR osztályvezetője, aki elmondta, a cég folyamatosan keresi az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket. A Mapei építőanyagokkal támogatja a projektet. Molnár Sándor, a Geberit Kft. Műszaki és marketingosztály vezetője szerint az egységes összefogás azért nagyon fontos, mert ilyenkor megsokszorozódnak az energiák, sokkal hatékonyabban, látványosabban tudnak segíteni, ott, ahol erre szükség van.Céljuk felhívni a figyelmet a környezettudatosságra, valamint javítani a higiénikus szokásokon.

Az öt nyertes iskola vezetői a munkálatok elkezdésének jelképeként kaptak egy-egy kobakot.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Wimmer István, a Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára szerint az oktatás az egyik legfontosabb szegmens, ha nincsenek rendben az általános iskolák, semmit nem ér a jó és szép egyetem. A szövetség most idén csatlakozott az akcióhoz, ők anyagilag támogatják a programot.

A munkák jelképes megkezdése az iskolai mosdóban.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sajtótájékoztató végén jelképesen elkezdődött a munka az iskola mosdójában, a cégek és támogatók képviselői verték le az első csempedarabokat.

Az Iskolai Mosdófelújítás 2017-es akciójának nyertesei:

  • Diószegi Lajos Általános Iskola
  • Gubányi Károly Általános Iskola
  • Olaszi Általános Iskola
  • Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola
  • Bagamér - Kokad Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola