Szijjártó: Az Európai Bizottság mikor akar ártatlan százak halálával foglalkozni?

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. június 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Eric Holcomb, az egyesült államokbeli Indiana kormányzója sajtótájékoztatót tart a budapesti külügyminisztériumban 2017. június 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Brüsszelt bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, amiért nem foglalkozik a terrorfenyegetettséggel, viszont Magyarország és két másik közép-európai ország ellen kötelezettségszegési eljárást indít a kvótaügyben.
Vágólapra másolva!

- tette fel a kérdést Szijjártó Péter.
Rövid idő alatt több száz ártatlan ember halt meg terrortámadásokban. A kérdés az, hogy az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament mikor akar ezzel foglalkozni? - tette hozzá a miniszter.
Az Európai Bizottság miért nem tart ülést arról, hogy hogyan kezeljük minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetettségét? Miért nem tárgyal arról, hogy hogyan adjuk vissza a biztonságot az európai embereknek? Miért nem tárgyal arról, hogy mit kell tenni a terrorfenyegetettséggel szemben Európában? - kérdezte Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Eric Holcomb, az egyesült államokbeli Indiana kormányzója sajtótájékoztatót tart a budapesti külügyminisztériumban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A politikus hozzátette: Magyarország, Lengyelország és Csehország "kipécézése" már remekül megy, de ez az európai kettős mércét mutatja.

Ugyanis

kettős mércét jelent Szijjártó Péter szerint, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős görög biztosa, aki bejelentette a kötelezettségszegési eljárás megindítását,

még görög védelmi miniszterként támogatta a görög-török határon a kerítés felépítését - sőt 2013-ban azt mondta, hogy a kerítés megállította az illegális bevándorlást -, most viszont kötelezettségszegési eljárást jelent be Magyarországgal szemben.
Magyarország mindent megtesz azért, hogy garantálja a magyar emberek biztonságát, és, hogy Magyarországon keresztül illegális bevándorló ne jusson el Nyugat-Európába - mondta még a miniszter. Azt pedig szimpla zsarolásnak tartják, hogy az Európai Bizottság megindította az eljárást.

- közölte a miniszter.
Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy folyamatos az egyeztetés a visegrádi négyek között, amelyek álláspontja "kristálytisztán egybeesik".

- jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: a visegrádi országok kitartanak, és a kötelező kvótát nem fogják bevezetni.
A kedden bejelentett bizottsági eljárásra reagálva a Rafal Bochenek lengyel kormányzóvivő közölte: Beata Szydlo kormánya kezdettől fogva a migrációs válság rossz megoldásának minősítette a menekültek kényszerű átirányítását.
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kijelentette: kormánya

továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vesz részt a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásában.

Csehországnak megfelelő érvei vannak, amelyekkel álláspontját a kötelezettségszegési eljárás során meg tudja védeni - tette hozzá a miniszterelnök.