Vezetőszáron vitték a rendőrök Czeglédy Csabát a tárgyalásra

Czeglédy Csaba, MSZP
Vágólapra másolva!
Letartóztatta a bíróság Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista politikust, Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédjét. Czeglédyt és 8 társát költségvetési csalással gyanúsítják, a NAV nyomozói szerint több mint 3 milliárd forint kárt okoztak az államnak.  
Vágólapra másolva!

Czeglédy munkaerő-közvetítésre létrehozott cége mellé, a gyanú szerint felépített egy fiktív hálózatot, amelynek segítségével összesen több, mint hárommilliárd forint áfát és személyi jövedelemadót nem fizetett meg. Czeglédyn kívül az ügyészség kérte a hálózat többi cégvezetőjének előzetes letartóztatását is.

A gyanú szerint Czeglédy és társai milliárdos adócsalást követtek el
Forrás:Szegedma.hu

Mivel a gyanú szerint a költségvetési csalást bűnszervezetben követték el, ezért, ha bebizonyosodik a vád, 5-20 év börtönt is kiszabhat a bíróság.

A Csongrád Megyei Főügyészség közleménye szerint a bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek, a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól a tevékenységet ténylegesen szervező gyanúsított (Czeglédy Csaba) által vezetett szombathelyi székhelyű cég mentesüljön. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket nem vallották be, vagy ha történt is bevallás, azt nem követte az adó megfizetése. 2013 és 2016. januárja között mintegy 1,7 milliárd áfát és 1,6 milliárd forint személyi jövedelemadót nem fizettek meg.

Forrás: Szegedma.hu

A bíróság mindegyik gyanúsított esetében elrendelte az előzetes letartóztatást, mert attól tart, hogy megszöknének vagy megnehezítenék a nyomozást.

Az ügyész tudomásul vette a döntést, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így a döntés nem jogerős.