Ügyészség: Nem mond igazat a német sajtó a halálkamion ügyében

Parndorf, Ausztria, halálkamion, embercsempészet, A4-es autópálya autópálya EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS helyszínelés kordon KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY nyomozó ÖLTÖZÉK rendőr SZEMÉLY TÁRGY teherautó védőöltözék védőruha Parndorf,
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Nem volt megelőzhető a 71 migráns halálát okozó embercsempészet – írja közleményében a Bács-Kiskun megyei ügyészség. A német médiában megjelent állításokat cáfolva azt írják: nem igaz, hogy a magyar hatóságok késve kezdték el a telefonbeszélgetések fordítását és annak elemzését.
Vágólapra másolva!

A banda folyamatosan szállított migránsokat Nyugat-Európába.

Az egyik alkalommal, egy hűtőkocsiba zsúfoltak be 71 embert. A hűtőkocsiban semmilyen szellőzés nem volt. Az utasok végig dörömböltek a sofőrnek, hogy álljon meg, ő azonban erre jó ideig nem volt hajlandó. Végül Ausztriában, a határtól messze parkolt le, akkor, amikor már az összes utas halott volt.

Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Mindez augusztus 27-én történt. A magyar hatóságok augusztus 13-a óta hallgatták le a banda két tagját. A lehallgatást a Készenléti Rendőrség kezdeményezésére a bíróság rendelte el.

A lehallgatást azért rendelték el, mert egy korábbi embercsempészet nyomozása során adatok merültek fel két férfi ellen.

Ők ketten telefonon is tartották a kapcsolatot az általuk beszervezett és irányított szállítókkal. A telefonlehallgatásokra az elfogásuk és a bűnszervezet bizonyítása miatt volt szükség.

A telefonlehallgatást megalapozó, június 23-ai szállításkor a migránsok nem kerültek életveszélybe a magyar hatóságok bizonyítékai szerint, az ügyészség szerint ezért

Az ügyészség szerint a lehallgatások során rögzített beszélgetések a magyarországi gyakorlatban ritka nyelveken – pastu és bolgár nyelven, nehezen érthető bolgár dialektusban és szerb nyelven – folytak.

Mindezek miatt a magyar hatóságoknak csak a 71 migráns halála után volt lehetőségük a telefonlehallgatások eredményeinek lefordítására és elemzésére, ezért a magyar hatóságok a titkos adatszerzés elrendelésekor és végrehajtásakor mindenben a magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el – írja az ügyészség közleményében.