A magyarok világossá tették, hogy nem akarnak migránsokat az országban, ezért senki sem kötelezheti Magyarországot arra, hogy feladja bevándorlással kapcsolatos álláspontját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a kvótaügyben Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásról.

„A kormányt csak-csak nyakon lehet ragadni, be lehet szorítani egy sarokba, meg lehet gyomrozni, de egy néppel ezt nem lehet megtenni” – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a legutóbbi konzultáció rekordmagas részvételi aránya is azt jelzi, hogy a magyar lakosság „nem akar beengedni ide tőlünk különböző kultúrájú, civilizációjú embereket.”

Úgy folytatta, mi magyar Magyarországot akarunk és európai Európát, vagyis nem akarunk részt venni olyan kísérletekben, amelyek átalakítják akár Magyarországot, akár (...) Európát.” Szerinte a migránsok ellenőrizetlen beengedésével felrúgnák az európai hagyományokat. Azt is mondta, ha a németek, franciák, olaszok ezzel kísérletezni akarnak, akkor tegyék, de „azt kérjük tőlük, ők ne kényszerítsenek bennünket” arra, hogy ezekben részt vegyünk.

Európa olyan komoly kérdésekkel szembesül, melyek Magyarországot is érinteni fogják. Ezekre a kérdésekre nem is tudott eddig megfelelő válaszokat adni. Példaként hozta fel a feltörekvő országok uniósnál jobb gazdasági teljesítményét, versenyképességét, az elmúlt időszak terrorcselekményeit, a külpolitikai kérdéseket, valamint a népesedési kihívásokat.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A rádióinterjúban a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvénnyel kapcsolatos kritikákról is kérdezték a miniszterelnököt. Azt mondta, míg a Velencei Bizottság állásfoglalása a jogi okfejtés mellett „politikai epeömlést” tartalmazott, addig az amerikaiak véleménye „izgalmas”, beavatkozásuk ebbe a vitába „érdekes vállalkozás.” Szerinte az USA-ban szigorúbb szabályok vonatkoznak a külföldről támogatott szervezetekre, ehhez képest mi az amerikaiakhoz képest finomak és udvariasak vagyunk.”Szerinte felfoghatatlan, hogy „ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni, miért szégyelli azt bevallani.”

Az Országgyűlés csütörtökön fogadta el a jövő évi költségvetést, és az idei év után 2018-ban is emelkedni fog a minimálbér, ahogyan minden más bér is. „Nincs olyan társadalmi csoport Magyarországon, amely a következő évben ne tehetne legalább egy lépést előre. (...) Jobb helyzetben leszünk jövőre, mint idén vagyunk” – hangoztatta. Kiemelte a foglalkoztatottak számának növelését és a gyerekvállalási támogatást.

Összegzése szerint az ország fejlődése józan ésszel aligha vitatható, „még az ellenzékiek is kínban vannak, amikor szamárságokat kell beszélniük arról, hogy az ország nem fejlődik, hanem hanyatlik.”

Mohács után vagyunk, a nemzeti válogatottunk legutóbbi szereplése egy Moháccsal ér fel” – ezt arra a kérdésre mondta, hogy mit gondol arról, hogy az andorrai vereség után is Bernd Storck marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Egyébként szurkol a labdarúgó-szövetség elnökének.