Szülés után egy nappal kiengednék az anyát és a babát

szüléssel kapcsolatos tévhitek, terhesség
Midwife Silke Fichtenmeier (R) examines pregnant mother Sabrina Kusche in her office in Schifferstadt, Germany, 11 March 2014. Exploding liability premium costs are not affordable for many midwives. Additionally they have to worry about not finding an insurance at all anymore. Photo: Fredrik von Erichsen/dpa
Vágólapra másolva!
Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A napilap cikke szerint ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.

A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán és jó állapotban legyen.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

Hercegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Magyarországon "nem szórják ki" a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy azt Nyugat-Európában teszik, ahol költségek miatt akár már 12 órával a gyermek világra jötte után menni kell.

Nálunk nem kellene idáig eljutni, hiszen óriási vívmány, hogy itt 3 napot lehet bent tölteni. A magánintézményekben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, ami azt jelenti, hogy a szülés után 24 órával hazamehet az anya és a baba. Ezt az opciót viszont nagyon kevesen választják, a kismamák körülbelül 5 százaléka, általában azok, akiknek már nem az első szülése volt - olvasható a Magyar Nemzetben.