Nálunk kutyával, máshol patkánnyal keresik a bombát

Rendőrkutya kiképző bázis, rendőrség. 2017.06.21 Fotó: Csudai Sándor
Dunakeszi
Rendőrkutya kiképző bázis, rendőrség. 2017.06.21 Fotó: Csudai Sándor Dunakeszi
Vágólapra másolva!
Nemcsak az emberek vesznek részt kiképzéseken, hanem a rendőrkutyák is. Nekik is el kell végezniük egy szaktanfolyamot, hogy egy-egy akcióban bevethessék őket. Ezeken többek között arra tanítják meg őket, hogy hogyan kövessenek egy nyomot, hogyan találják meg a kábítószert, vagy akár egy bűnözőt. Többek között erről meséltek nekünk a kiképzők, amikor Dunakeszin jártunk.
Vágólapra másolva!

Teljes csend fogadja az odaérkezőket a dunakeszi kiképző telepre. Persze bárki nem sétálhat be csak úgy. A csendnek pedig azért van órási jelentősége, mert legalább 70-80 kutya van szinte állandóan. A kutyákat később a legkülönfélébb akciókban használják.

Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kutyák kiképzésének az alapja a zsákmányszerzés.

Pont ezért, minden feladat vagy a feladatsor végén, ha jól végezték el a feladatukat, jutalmat kapnak. Ez a legtöbbször egy játékot jelent, mondjuk a kutya kedvenc labdáját.

Ehhez az ösztönhöz tartozik az is, amikor hallgatózással vagy szagolgatással keresnek meg valamit. A nyomkereső kutyáknál ez utóbbira hagyatkoznak a szakemberek. A kutya orra az egyik legkifinomultabb szerve.

A kutyáknak hatvanszor jobb az orruk, mint az embereknek.

Emellett rengeteg illatot tudnak megkülönböztetni egymástól és azokat el is tudják tárolni az emlékezetükben. Így nekik az ember számára láthatatlan dolgok megkeresése sem okoz problémát. Erre nagy szükségük is van, egy nyomkövetőnek akár egy lábnyomtöredéknél is fel kell ismernie a keresett ember szagát – mondja a rendőrség egyik kiképzője.

A legtöbb rendőrkutyát vásáron szerzik be. Elsősorban olyanokat választanak, amelyek már legalább tíz hónaposak. Ezeknek a kutyáknak egy tesztrendszeren kell átjutniuk. Ez alapján derül ki, hogy alkalmasak-e munkakutyának, és ha igen, milyen feladatokat kaphatnak. De a rendőrségen belül is tenyésztenek kutyákat.

- mondja Demeter István Zsolt, az egyik kiképző.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrség belgajuhászokat, illetve keverék kutyákat is használ, de elsősorban németjuhászokat tartanak. Ez az egyik legjobban terhelhető fajta. is. A tesztrendszer egyik része az, hogy megnézik, hogy reagál egy adott helyzetben a kölyökkutya, többek között éles hang hatására. Ezt már idősebb kutyáknál alkalmazzák.

- meséli a szakoktató.

Emellett egy egészségügyi vizsgálatot is végeznek a kutyákon, majd egy megfigyelési időszak következik. A kiképzés három és fél hónaptól fél évig is tarthat, attól függően, mire képzik ki a kutyát. A kiképzés során egy úgynevezett klikkert használnak az állatok képzésére. Mint a legtöbb tréningmódszer, ez is a Pavlovi-reflexre hagyatkozik. Ha a kutya sikeresen elvégezte a feladatát, a vezető 1-3 másodpercen belül megnyomja klikkert. Az eszköz kattanó hangot ad ki, ami a kutya számára összekapcsolódik a jutalmazással. Ez lehet egy finom falat megszerzése vagy éppen a gazdával való játék is.

A legjobb jutalmazás a labdával való játék

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alapozó fázison mindegyik kutya átesik képzéstől függetlenül. Ekkor a már meglévő képességeket fejlesztik tovább és olyan szituációkban is megnézik a kutyákat, amikben a próbaidőszakban nem tudták letesztelni. Itt dől el, hogy a kutya valóban alkalmas lesz-e a munkára vagy sem. De persze az is kiderül, hogy a vezetője mennyire rátermett. Már az alapozó fázisban elkezdik a célszagokat megismertetni a kutyákkal különböző módszerekkel.

A feladat elvégzése után mindig meg kell jutalmazni a kutyát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az is fontos, hogy a kutya jelzését is alakítsák, hogy ne hatástalanítson, csak megtalálja a keresett tárgyat. Mondjuk egy bombát. Erre különböző sajátos módszerekkel tanítják meg a kutyákat.

- magyarázza a kiképzés technikáit a szakember.

A rendőrkutya jelez, hogy megtalálta a robbanószert

Fotó: Csudai Sándor - Origo

De nem csak - ahogy fogalmaznak - steril környezetben találkoznak bizonyos helyzetekkel. Ezért alkalmas a kiképző központ fás, bokros területe a tréningekre és ha már itt jól teljesítenek, akkor jön az élet. Külső helyszínek és szituációk A napi munka lehet séta is, de akár a játék is része is. Előfordulhat az is, hogy olyan helyzettel találkoznak, amit a kiképzésük során nem ismertek meg.

- teszi hozzá Demeter István Zsolt, aki arról is beszélt, hogy van különbség rendőrkutya és rendőrkutya között.

Rendőrkutya kiképző központ

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kutyák legfontosabb tulajdonsága a megbízhatóság.

Robbanóanyagot kereső rendőrkutya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy olyan kutya, amelyik mondjuk egy rendőr mellett, vagy akár a tömegben megy, minden körülmények között nyugodt kell, hogy maradjon.

A legfontosabb a jó kontaktus teremtése vezető és kutya között

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kutya és a gazdája között pedig teljes kell, hogy legyen az összhang.

Mivel a kutya máshogyan viselkedett, a rendőrök átnézték a helyet. Akkor tűnt fel, hogy a polcokon görgő van, és azok arrébb lehet húzni, így találták meg azt a betonfedlapot, ami alatt egy pince volt. A pincében egy marihuána ültetvényt találtak.

Az utcán is jelezhetnek a kutyák. A képzés alatt hozzászoktatják őket, hogy bármilyen körülmények között kiszagolják a drogokat, vagy akár egy bombát. Ezt spontán keresésnek hívják a rendőrök.

A kutyák képzése attól a pillanattól kezdődik, ahogy bekerülnek a központba és

egészen addig tart, míg ugyaninnen nyugdíjba mennek.

Merthogy a rendőrkutyákat ugyanúgy nyugdíjazzák, mint az embereket. A legtöbb esetben ez 8-9 éves korukban következik be.

Németjuhász- és belgajuhászkutyákat alkalmaznak leggyakrabban rendőrkutyáknak

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nemcsak kutyákat alkalmaznak robbanószerek keresésére. Afrikában létezik egy óriáspatkány-fajta, ami képes kiszagolni a TNT-t, ezért taposóaknák keresésére képezik ki őket. Ha az idomított gambiai óriáspatkány megérzi a robbanóanyag szagát, kaparni kezd, így jelezve, hogy megtalálta. A testsúlya olyan csekély, hogy nem aktiválják a robbanószerkezetet.