Fákat döntött ki és pincéket árasztott el a vasárnapi zivatar

vihar, Orosháza, kidőlt fa
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Elsősorban kidőlt fák és elárasztott pincék miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak az országon, vasárnap átvonuló zivatar után. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint országszerte több mint 400 esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit.
Vágólapra másolva!

Hajdu Márton azt mondta, a legtöbb riasztás Bács-Kiskun, Békés és Győr-Moson-Sopron megyében volt. Többségében leszakadt faágak és kidőlt fák okoztak gondot.

Fennakadások voltak a közúti közlekedésben is. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt is kérték a tűzoltók segítségét: pincékből, alagsorokból kellett szivattyúzni a vizet.

Egyes helyeken a tetőket is megrongálta a viharos erejű szél.

A katasztrófavédelemhez hétfő reggelig 45 épületkárról érkezett bejelentés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli veszélyjelzésében azt írta, délutánig keleten helyenként még kialakulhat zivatar, de heves zivatar már nem valószínű.

Egyre nagyobb lesz a hőség, hétvégén várható enyhülés

A hőmérséklet napközben 27 és 32 Celsius-fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. Késő estére 18-23 fok közé hűl le a levegő. A középhőmérséklet helyenként ismét elérheti a 25 Celsius-fokot.

A hőség miatt Budapesten, valamint Pest, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Kedden a sok napsütés mellett némi fátyol- és gomolyfelhőzet lesz az égen. Csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. A déli szél megélénkül, mellyel több fokkal melegebb levegő éri el hazánk térségét, 30-35 fokra kell számítani.

Szerdán napos, igen meleg időre számíthatunk. Frissítő zivatar csak néhol lehet. 32 és 37 fok között alakulhat a hőmérséklet. A déli szél sokfelé lesz erős.

Csütörtökön gomolyfelhős lesz az ég, elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél viharossá fokozódhat. 28 és 34 fok közötti lesz a hőmérséklet.

Pénteken a nap első felében gyengén felhős idő lesz, délután azonban megnövekszik a felhőzet, és eső, zápor, zivatar is előfordul. A nyugati, délnyugati szél erős marad. 29 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombaton borongós idő lesz, többfelé fog esni az eső. A tartósan csapadékos részeken 20 fok közelében marad a hőmérséklet csúcsértéke.