Korábban szedik, de kevesebb lesz a dinnye

Medgyesegyháza, 2015. július 14.
Munkások görögdinnyét szednek Holecz Zoltán dinnyetermelő földjén Medgyesegyháza határában 2015. július 14-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Medgyesegyháza, 2015. július 14. Munkások görögdinnyét szednek Holecz Zoltán dinnyetermelő földjén Medgyesegyháza határában 2015. július 14-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Több mint egy héttel korábban kezdődik a dinnyeszezon idén, ha az időjárás is úgy akarja.
Vágólapra másolva!

Kevesebb lesz a görögdinnye, mert a kertészek kisebb területen tudtak ültetni, mint tavaly. Körülbelül 200 tonnát várnak, viszont ha kedvező lesz az időjárás,

akár 10 nappal korábban szedhetik

az érett dinnyéket - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az ültetett gyümölcs kétharmada oltott dinnye. Ez azt jelenti, hogy bizonyos kórokozók ellen nem kell védekezni, nem kell 5-6 éves vetésforgóval számolni, valamint a nagyobb gyökérzet és lomb miatt kisebb a minőségromlás veszélye.

A magyarok évente 15 kiló görögdinnyét esznek.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A vásárlók főleg a

4-6 kilós dinnyéket keresik,

a 8-10 kilós gyümölcsöket viszont kevesebben veszik, mert nehéz tárolni. Egyre népszerűbb a magnélküli dinnye, valamint több helyen lehet kapni sárga bélű görögdinnyét is.

Az export általában július 5-10. között kezdődik és augusztus végéig tart. A 200 ezer tonnából 60-80 ezer tonnát szállítanak külföldre, főleg Németországba, Lengyelországba és a balti államokba.

A sárgadinnye szezonja korábban kezdődik, mert fóliában termesztik. Ebből a gyümölcsből jóval kevesebbet, alig 20 ezer tonnát termelnek, de 90-95 százaléka a belföldi piacokra kerül.