Tudja mi a leggyakoribb függőséget okozó szer? Nem a kábítószer!

2017.06.26. 23:26

Mintegy 200 millió ember hal meg évente kábítószertől. Ezt a számot szerette volna csökkenteni az ENSZ, amikor elrendelte 1987-ben a kábítószer ellenes világnapot, amelyet 1997 óta tartanak meg hivatalosan Magyarországon is.

A kábítószer elleni világnap alkalmából több szervezet is figyelemfelkeltő akciót tartott ma. A Drog-Stop Budapest Egyesület például Újpest főterére települt ki az önkormányzattal együttműködve. Arról beszéltek a járókelőkkel, hogy milyen fontos a megelőzés. A szervezet 25 éve próbál szenvedélybetegeknek segíteni.

„Mi nem teszünk különbséget legális és illegális szerek között. És ha mondjuk konkrétan a kémiai addikciót okozó szerekben gondolkozunk, akkor ugyanúgy idetartozik a nikotin, a gyógyszerek, az alkohol, különféle klasszikus kábítószerek, és ami nem illegális, ragasztó, inhalánsok. De ha valaki azzal keres fel minket, hogy viselkedésfüggősége van, akkor vele is foglalkozunk. Ez lehet számítógép-, játékfüggőség, vagy társfüggőség is.” - mondta az Origónak az egyesület vezetője.

Batári-Szepesi Anikó azt is elmondta,

a leggyakoribb függőséget okozó szer az alkohol,

az elmúlt években a legnagyobb kihívást pedig a dizájnerdrogok jelentették. A dizájnerdrogok 2010-től váltak népszerűvé, elsősorban azért, mert olcsóak, könnyen beszerezhetőek és erős a hatásuk.

Forrás: AFP

Az egyik legújabb ilyen szer, a sötét kristály kapcsán Zacher Gábor toxikológus nemrég azt mondta, szinte követhetetlen, hogy milyen új drogok jelennek meg a piacon. Sokszor csak akkor találkoznak egy-egy új kábítószerrel, amikor az már hetek vagy hónapok óta az utcán van.

Újra itt a marihuána

A rendőrség egyik vezetője ma az MTI-nek azt nyilatkozta: Magyarország élen jár a dizejnerdrog-fogyasztásban. 2014-től ugyan csökkent a – ahogy a szakember fogalmaz - dizájnerdrog-őrület, ezzel párhuzamosan azonban egyre többen kezdtek újra amfetamin-tartalmú kábítószereket használni.
A rendőrök szerint ezek még mindig jóval olcsóbbak, mint az alkohol és a klasszikus kábítószerek.

A szintetikus anyagok mellett újra megjelent a marihuána és a speed is az egyesülethez forduló függőknél, mondja a drogstop vezetője.

„Ha valaki használ valamilyen szert, és eljut addig a belátásig, hogy érzi: saját maga és környezete számára is problémát okoz a viselkedése vagy bármilyen függősége, akkor előfordul, hogy maga keres meg minket. Például egy tipikusan kapuszervezet vagyunk, mind a telefon, mind az online elérhetőség által anonim módon vagy az alacsony küszöbön, megteheti ezeket az első lépéseket.”

Árulkodó jelek

A szakember azt tanácsolja, hogy fontos, hogy a családok figyeljenek az intő jelekre, és megelőzzék, hogy rokonuk szerfogyasztó legyen.

„Jellegzetes viselkedésváltozás következhet be, étkezési szokásokban való változás, kommunikációban vagy túlzott visszafogottság, vagy túlzott nyitottság. De titkolózás és a megváltozott baráti kör is árulkodó jel lehet.”- teszi hozzá Batári-Szepesi Anikó.

De ilyen intő jel lehet az, ha a családban folyamatosan tűnnek el pénzek,

ha valaki egy átmulatott éjszaka után túlságosan szétesett, vagy, ha hirtelen sokat fogy.

„Érdemes már jóval előbb odafigyelni, például ha van a családban egy szerelmi bánat, vagy egy iskolaváltás, vagy válás, vagy valaki mindig kitűnő tanuló, sose adja ki a feszültséget magából. Egyszer lehet, eljön az a pont, amikor keresi az érzelmei kimutatásának a módját. Még azt se lehet elmondani, hogy van egy rossz gyerek, vagy elvált szülők gyerekei, akik kimondottan veszélyeztetettek – mondja a szakember.”

Forrás: Police.hu

Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy olykor kapnak olyan hívásokat, amikor egy szerhasználó azon dilemmázik, hogy bevegyen-e kábítószert vagy ne.

„Mivel mi semlegesek vagyunk, mert mind a kettővel elijeszthetjük a hívó felet, ezért nem mondjuk, hogy igen próbáld ki a saját bőrödön, sem azt, hogy ne csináld. Hanem arról beszélünk, hogy mennyire ismeri saját magát, a saját határait. Elmondjuk annak a szernek az összes negatív használati követelményeit, azt is elmondjuk, hogy lehet, hogy annyira jó érzés lesz neki, hogy később erre túlságosan is rászokhat.”