Vágólapra másolva!
Egymilliárd forintot fordítanak ételosztásra első körben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program, az RSZTOP keretében - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Tiszadobon szerdán, amikor ételcsomagot osztottak olyan hátrányos helyzetű családoknak, ahol háromévesnél fiatalabb gyermek él, és nem részesül intézményi gyermekétkeztetésben.
Vágólapra másolva!

Czibere Károly elmondta, a kormány elkötelezett abban, hogy a családok számára minden segítséget megadjon ahhoz, ami a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődéséhez szükséges. Az egyik legfontosabb támogatás az intézményi gyermekétkeztetés, amit folyamatosan fejlesztenek. 2010-ben az óvodákban a gyerekek 30 százaléka részesült ingyen étkeztetésben, ez az arány jelenleg 80 százalék. A bölcsődékben pedig ötszörösére emelkedett az ingyenesen étkezők száma.

A tavalyi évtől a szünidőben is kapnak a rászoruló gyerekek egy tál meleg ételt.

Mindez azt jelenti, hogy a 2010-es 29 milliárd forintról jövőre már 79 milliárd forint lesz a központi költségvetési támogatás a gyermekek étkeztetésére.

Idén 12 ezer kisgyerek kap segítséget

Az államtitkár hozzátette, mindez kiegészül a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programmal, amely uniós forrást biztosít a rászorulóknak. Ennek keretében

az érintett gyerekek és családtagjaik minden hónapban egy nyolcezer forint értékű ételcsomagot kapnak, amelyek egyebek mellett alapvető élelmiszereket, lisztet, olajat, bébiételt tartalmaznak.

A tiszadobi ételosztáson Nicolas Gibert-Morin az Európai Bizottság szociális ügyek és társadalmi befogadásért felelős főigazgatóság befektetésekért felelős igazgatója is segédkezett. Elmondta, a programmal azt a célt tűzték ki, hogy

2020-ra 20 millió embert emeljenek ki a szegénységből

az Európai Unió tagállamaiban.

A rendezvényen részt vett Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is, aki azt hangsúlyozta, mindenkinek meg kell kapnia a számára szükséges segítséget.

A gyerekek a magyar jövőt jelentik, így minden intézkedéssel arra törekednek, hogy senki ne szenvedjen hiányt, főként az étkezés területén.

Az év végig tartó uniós program körülbelül 12 ezer három évnél fiatalabb gyereket érint.