Letartóztattak egy ügyészt és három NAV-ost

2017.06.29. 20:15

A gyanú szerint az ügyész, egy civil, és az adóhatóság emberei rendszeresen "súgtak" a maffiózóknak, illetve elintézték, hogy adott esetben ne induljon büntetőeljárás ellenük. Ezért cserébe százmillió forint körüli összeget kaptak. Most előzetes letartóztatásba kerültek, ha elítélik őket 2-16 év közötti börtönbüntetést kaphatnak.

Előzetes letartóztatásba helyezett a Budai Központi Kerületi Bíróság a Nemzeti Adó és Vámhivatal állományába tartozó három embert, valamint egy ügyészt és egy civil gyanúsítottat, akikkel szemben többrendbeli, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség. 

A gyanúsítottak közel 100 millió forintot kaptak a bűnözőktől, ők pedig cserébe információkat adtak át nekik, hogy mentesüljenek a büntetőeljárás alól, vagy cselekményük enyhébb elbírálás alá essen.

Vesztegetéssel és nyomozati információk kiadásával vádolt, ismert debreceni ügyész várakozik bilincsben a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosójánForrás: MTI/Lakatos Péter

Az ügyészség négy emberrel szemben azért kérte az előzetes letartóztatás elrendelését, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás meghiúsításának veszélye, az ötödik gyanúsítottal szemben pedig azért kérte a kényszerintézkedés bevezetését, mert tettét több, folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A gyanúsítottak védői házi őrizet elrendelését kérték, de ezt a bíróság elutasította, és végzésében megállapította: mindenki esetében fennáll a megalapozott gyanú, azt rendőri jelentések, vallomások, házkutatásokról és lefoglalásokról szóló jegyzőkönyvek is alátámasztják.

A főügyészség hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények súlya kiemelkedő, büntetési tétele két évtől tizenhat évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta, az ügyész a NAV egyik bűnügyi vezetőjével szövetkezett, és konkrét ügyeket "simított el" vélhetően Kósa Lajos fideszes politikus polgármestersége idején, ezért követeli, hogy őt is hallgassák ki. A NAV erre reagálva közölte, hogy bűnügyi igazgatót nem érint az eljárás.

A Fidesz azt írta a DK közlésére reagálva, hogy az igazságszolgáltatás független a helyi politikai vezetéstől, és az ügyészségen kívül még a NAV és a rendőrség sincs önkormányzati hatáskörben.