Letartóztattak egy ügyészt és három NAV-ost

Budapest, 2017. június 29.
Vesztegetéssel és nyomozati információk kiadásával vádolt, ismert debreceni ügyész várakozik bilincsben a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2017. június 29-én. A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, aki
Budapest, 2017. június 29. Vesztegetéssel és nyomozati információk kiadásával vádolt, ismert debreceni ügyész várakozik bilincsben a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2017. június 29-én. A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, aki fellebbezett a döntés ellen. A bíróság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három hivatásos állományú tagjának előzetes letartóztatásáról is döntött az ügyben. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
A gyanú szerint az ügyész, egy civil, és az adóhatóság emberei rendszeresen "súgtak" a maffiózóknak, illetve elintézték, hogy adott esetben ne induljon büntetőeljárás ellenük. Ezért cserébe százmillió forint körüli összeget kaptak. Most előzetes letartóztatásba kerültek, ha elítélik őket 2-16 év közötti börtönbüntetést kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezett a Budai Központi Kerületi Bíróság a Nemzeti Adó és Vámhivatal állományába tartozó három embert, valamint egy ügyészt és egy civil gyanúsítottat, akikkel szemben

többrendbeli, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés miatt

folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

A gyanúsítottak közel 100 millió forintot kaptak a bűnözőktől,

ők pedig cserébe információkat adtak át nekik, hogy mentesüljenek a büntetőeljárás alól, vagy cselekményük enyhébb elbírálás alá essen.

Vesztegetéssel és nyomozati információk kiadásával vádolt, ismert debreceni ügyész várakozik bilincsben a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az ügyészség négy emberrel szemben azért kérte az előzetes letartóztatás elrendelését, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás meghiúsításának veszélye, az ötödik gyanúsítottal szemben pedig azért kérte a kényszerintézkedés bevezetését, mert tettét több, folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A gyanúsítottak védői házi őrizet elrendelését kérték, de ezt a bíróság elutasította, és végzésében megállapította: mindenki esetében fennáll a megalapozott gyanú, azt rendőri jelentések, vallomások, házkutatásokról és lefoglalásokról szóló jegyzőkönyvek is alátámasztják.

A főügyészség hangsúlyozta, hogy

a bűncselekmények súlya kiemelkedő, büntetési tétele két évtől tizenhat évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta, az ügyész a NAV egyik bűnügyi vezetőjével szövetkezett, és konkrét ügyeket "simított el" vélhetően Kósa Lajos fideszes politikus polgármestersége idején, ezért követeli, hogy őt is hallgassák ki. A NAV erre reagálva közölte, hogy bűnügyi igazgatót nem érint az eljárás.

A Fidesz azt írta a DK közlésére reagálva, hogy az igazságszolgáltatás független a helyi politikai vezetéstől, és az ügyészségen kívül még a NAV és a rendőrség sincs önkormányzati hatáskörben.