A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai egyetlen nap alatt kilencszer avatkoztak be és 27 embert mentettek ki a Balatonból a másodfokú viharjelzés idején.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2017. július 2-án 9 esetben összesen 27 személyt mentettek ki a BalatonbólForrás: Police.hu

Szinte minden megtörtént vasárnap, ami megtörténhet egy nyári hétvégén. Több vitorlás műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni, vagy fennakadt a homokpadon. Az erős, viharos szél miatti hullámzásban kishajóval, kajakkal és gumicsónakkal is elsodródtak emberek,

két szörfös pedig annyira kimerült,

hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

A mentések idején másodfokú viharjelzés volt érvénybenForrás: Police.hu

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, mégis rendkívül meleg, váltakozó időjárás mindenki szervezetére kihat, főleg az idősebbekére.

A vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet” - írták.

Van, amikor már a vitorlások sem szállhatnak vízreForrás: Police.hu

Így működik a viharjelző

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel,

ilyenkor fürödni tilos

és csónakkal és más vízi sporteszközzel sem szabad közlekedni, csak vitorlás hajókkal.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.