Többszöri csúszás után a nyár végén elkezdik telepíteni Budapesten az elektronikus jegyek használatához szükséges beléptető kapukat. Élesben jövőre indul az üzem - írja a Világgazdaság a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása alapján.

Hosszas előkészítés és többszöri csúszás után végre valóban startol az elektronikus jegyrendszer. A nyár végén telepítik a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson az első beléptető kapukat, valamint az érvényesítő készülékeket a H6-os HÉV, Közvágóhíd végállomásán. Itt teszteli majd éles környezetben a BKK a beléptető kapuk funkcionális működését és az eszközök háttérrendszerekkel való kommunikációját.

A folytatásban véglegesítik a kártyakibocsátás részleteit, elkezdődik az állomásokon és a járműveken a jegyérvényesítő készülékek telepítése - addig az utazók nyitott kapukkal találkoznak majd. A rendszer indulása 2018 elejétől fokozatosan várható.

Az elektronikus jegyrendszerben a papírbérleteket és jegyeket felváltja majd egy műanyag BKK-kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet majd bérletet társítani, és azt használni az utazáshoz. A papíralapú jegyek az utazási kártya megfelelő elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak.