Eltüntették a fotón Vona Gábor mellől a Jobbik vezető politikusát

Vona Gábor, Gyöngyösi Márton, Varsó, Jobbik, retusálás
Itt a Gyöngyösi, hol a Gyöngyösi
Vágólapra másolva!
Volt, nincs - röviden így foglalható össze az a történet, amely Gyöngyösi Mártonnal, az antiszemita párt, a Jobbik frakcióvezető-helyettesével esett meg. A politikus néhány hete még közösen szerepelt Vona Gáborral egy fényképen, mára azonban a pártelnök stábja egyszerűen eltüntette Gyöngyösit a fotóról. Mi lehet a magyarázat?
Vágólapra másolva!

Még június 20-án jelent meg az az egyébként nem különösebben izgalmas poszt Vona Gábor hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az antiszemita Jobbik elnöke arról számolt be, hogy aznap Lengyelországba utazott, hogy a kissé értelmezhetetlen béruniós kezdeményezéséről győzködjön lengyel politikusokat.

Barátok közt Forrás: Facebook

A Jobbik elnöke nem egyedül érkezett Varsóba, magával vitte szárnysegédjét, a zsidók listázásáról, illetve a bőnyi rendőrgyilkosságban érintett Magyar Nemzeti Arcvonal körüli mozgásairól ismertté vált Gyöngyösi Mártont is, aki jelenleg a Jobbik parlamenti frakciójának helyettese, a párt külpolitikai agytrösztje, nem utolsósorban pedig külügyminiszteri ábrándokat dédelget. Mellékszál, de Gyöngyösi amúgy még

a régióban is meglehetősen nehezen tudná ellátni a diplomáciai feladatait, tekintve, hogy 2020-ig kitiltották Ukrajnából, mert a donyecki választásokkor orosz megfigyelőként tevékenykedett.

Szóval a lengyelországi túráról jelent meg egy fénykép Vona közösségi oldalán, amelyen az látszik, hogy a pártelnök, szorosan a sarkában Gyöngyösivel, halad valahová. Az alábbi fotóról van szó.

A június 20-án megjelent kép Forrás: Facebook

Vona szemmel láthatóan erősen koncentrál, hogy megértse partnerét, Gyöngyösi a háttérben viszont kissé elkalandozott, és a társalgás helyett egy luxusautóra fordítja a figyelmét. Még grimaszol is, mintha azt gondolná: hűha, de jó lenne egy ilyennel furikázni!

Azóta eltelt több mint két hét, és az ominózus fotó ma reggel újra előkerült Vona Gábor Facebook-oldalán, ezúttal viszont már "gyöngyösitelenítve". A 7-es BMW maradt, de a frakcióvezető-helyettesnek nyoma veszett. Íme!

Hová tűnt Gyöngyösi Márton? Forrás: Facebook

A két fénykép egyértelműen ugyanaz, ez látszik a rajtuk szereplő emberek azonos mozdulatairól és elhelyezkedéséről. A frissen odamontázsolt idézet pedig azt sem tagadja, hogy a fotó a már említett varsói kiruccanáson készült.

Már csak az a kérdés, hogy Gyöngyösi Mártont miért kellett kiiktatni az eredeti felvételről?

A történelemből számos híres retusálást ismerünk, kétségkívül az egyik legtipikusabb Lev Trockij eltávolítása Lenin mellől egy 1920-as fényképről. A fotót G. P. Goldsteint készítette még akkor, amikor Trockij a "jó oldalon" állt. Aztán később, amikor a szovjet-marxista forradalmár megbukott, az ikonikus felvételről is eltávolították a cenzorok: az ellenségnek minősített Trockij egyszerűen már nem szerepelhetett egy kockán a dicsőséges Lenin elvtárssal. Sztálin alatt aztán állandósultak a képhamisítások, a retusálások.

Itt a Gyöngyösi, hol a Gyöngyösi Forrás: Origo

Kíváncsiak voltunk rá, hogy Vona Gábor hasonló okokból érezte-e szükségesnek meghamisítani a felvételt, vagy más magyarázata van, hogy eltakarította Gyöngyösit maga mellől, ezért kérdéseket küldtünk a Jobbiknak. Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikkünket.