3000 forintért vásárolt kommentelőket a Momentum?

Fekete-Győr András
Budapest, 2017. május 1. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fővárosi Hősök terén 2017. május 1-jén. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Háromezer forintos díjazásért keresett kommentelőket szimpatizánsai körében a Momentum – értesült belső levelezésekből a Pesti Bulvár. Felmerül a kérdés, hogy a párt, amely kommunikációját szinte kizárólag a közösségi médiára alapozza, vajon korábban is fizetett-e, hogy látogassák az oldalukat.
Vágólapra másolva!

„Kedves Momentum Szimpatizáns! Szeretnénk jobban megismerni szimpatizánsaink véleményét, és azt, hogy az országot érintő kérdésekről mit gondolnak – ezért szeretnénk, ha részt vennél egy online kutatásban.

A kutatás a jövő hét folyamán 4 napon át napi 15-20 perc kommentelést,

véleményezést igényel, a nap azon részében, amikor neked éppen megfelelő! Részvételedet egy 3000 forintos ajándékutalvánnyal jutalmazzuk."

A fent idézett momentumos felhívásra a Pesti Bulvár bukkant rá elsőként, és alaposan meg is lepődtek rajta, hogy egy politikai párt ilyen formában gyűjt véleményeket, ezért megkérdezték a bulipárt vezetését, vajon hol és milyen formában jelennének meg a fizetett kommentelők véleményei - idézte a cikket a Lokál.

Fekete-Győrék 3000 forintért keresnek bérkommentelőket Forrás: MTI/Marjai János

A Momentum a már megszokott pökhendiséggel és lényegi információszolgáltatás nélkül válaszolt a portálnak:

„A putyini propaganda és a fizetett internetes trollok bérkommentelő világa a Fidesz játszótere. A Momentumnak fontos a tagjai, szavazói véleménye... Ennek megfelelően a Momentum kutatási csoportja igyekszik kikérni tagjainak, választóinak véleményét. Jelen esetben egy kvalitatív, online fókuszcsoport kialakításán keresztül igyekszünk minél több és hasznosabb visszajelzést kapni elképzeléseinkről. Az online fókuszcsoport a kutatást vezető önkénteseinkkel moderált beszélgetést folytat, a szimpatizánsok véleményüket komment, hozzászólás formájában osztják meg a moderátorokkal. A kutatás 10 fő kiválasztásával zajlik, ennek a 10 főnek a részvételével alakítottuk ki online fókuszcsoportunkat. Ez a 10 fő részesedik fejenként 3000 Ft, összesen tehát 30 000 Ft ajándékutalványban, melyet a Momentum önerőből finanszíroz."

A Pesti Bulvárnak adott semmitmondó válasz azonban még mindig nem magyarázza meg, hogy ha mindössze 10 önkéntest keresnek, akkor az mennyire nevezhető kvalitatív fókuszcsoportnak. Továbbá az sem világos, hogy a párt vezetői által

több százezresre álmodott támogatói bázisból miért nem talál 10 embert a Momentum, aki ingyen is hajlandó lenne kommentelni.

És az sem elhanyagolható kérdés, hogy vajon a Momentum most először fizetett-e a közösségi oldalukra feltett kommentekért, véleményekért.