A rendőrség mindenképp kordonokkal biztosítaná a Pride-ot

2017.07.06. 14:45

Kordonokat állítanak fel és teljesen lezárják a területet a szombati Budapest Pride idejére – tudta meg az MTI a rendőrségtől. A szervezők ezt elutasítják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint az adott körülmények között szükségesnek ítélt erőkkel, eszközökkel biztosítják a főváros területére bejelentett rendezvényeket. Az MTI-vel azt közölték,muszáj felállítani a kordonokata résztvevők biztonsága érdekében. 

A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány korábban írt közölte: lezárások nélkül szeretnének felvonulni a meleg büszkeség napján. Ezt már akkor bejelentették, amikor múlt pénteken elkezdődött az LMBTQ-közösség fesztiválja.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ez az eljárás indokolatlan, aránytalan, és a biztonságot szem előtt tartva mindent megtesznek, hogy szabadon vonulhassanak – írta közleményben az alapítvány. Úgy tudják, a rendőrséghez csak egy kisebb ellentüntetést jelentettek be.

A szervezők szerint évek óta kérik a rendőrséget, hogy ne hermetikus területlezárással biztosítsa a felvonulást. Idén az eddigieknél több önkéntessel és kamerás jogi megfigyelővel készülnek a fesztiválra, hogy rögzítsék az atrocitásokat.

A szervezők szerint a lezárás a közlekedést is aránytalanul akadályozza.  Azt írják, a „biztonságot szem előtt tartva” megtesznek minden szükséges lépést, hogy ne teljesen elzárt útvonalon vonuljanak.

Erre megvannak a törvényes lehetőségeik, 

alternatív útvonalakat választhatnak majd.

Emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat egyelőre még nem tudják megmondani. Legvégső esetben viszont - azt írták - kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről.

Szerintük a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK