Még van idő beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást

Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A bárányhimlő a legfertőzőbb gyermekbetegségek egyike, ezért már több önkormányzat is ingyenessé tette a védőoltást – számolt be róla pénteki számában a Magyar Nemzet. A vakcinát az előtt érdemes beadatni a kicsiknek, hogy nagyobb közösségbe kerülnének.
Vágólapra másolva!

Optimális esetben 15 és 18 hónapos korban érdemes beadatni a védőoltást, viszont, hogy a tanévkezdésig kialakuljon a védettség,

július második hetéig

meg kell kapniuk a gyerekeknek az injekciót – nyilatkozta a lapnak Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Évente 35-40 ezer gyerek kapja el a betegséget Magyarországon,

2-6 százalék esetében pedig súlyos szövődményekkel

járnak a kiütések.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete korábban kezdeményezte, hogy a bárányhimlő elleni oltás is bekerüljön a kötelező oltási programba. Hódmezővásárhelyen ingyenes a vakcina, de Kaposvár és Eger is részben finanszírozza az oltást családoknak. Költséghatékonysági elemzések szerint évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe - írja a Magyar Hírlap.

Veszélyes is lehet a bárányhimlő

A bárányhimlő egy rendkívül ragályos betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. A vírus könnyen túlél eszközök is, akár 15-20 perc alatt képes megfertőzni valakit úgy, hogy hozzányúlt a beteg poharához, belefeküdt az ágyneműjébe.


A betegség lappangási ideje 10-21 nap, de a beteg már az első napokban is fertőz. A betegséget csak azok kerülhetik el, akik már voltak bárányhimlősek, ezért tartják a gyerekek betegségének.


A teljes védettség érdekében a gyerekek két adagban kapják az oltóanyagot, különben könnyen járvány üthetne ki az óvodákban, iskolákban vagy akár családon belül is.


Sokan úgy tartják, a bárányhimlőn egyszerűen át kell esni, pedig súlyos szövődményekkel is járhat. Felnőtteknél, időseknél a gyermekkori bárányhimlő övsömört okozhat, de akár szívrohamhoz, izületi vagy májgyulladáshoz, esetleg csontvelőgyulladáshoz is vezethet.