500 rendőr sérült meg a hamburgi összecsapásokban

Hamburg, 2017. július 8. A kapitalizmus öl jelentésű feliratot visznek a határtalan szolidaritás G20 helyett jelmondatú menet résztvevői, akik a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozója ellen tiltakoznak az észak-németországi városban az esemény második napján, 2017. július 8-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Vágólapra másolva!
Brutális összecsapások kísérték a hétvégi, Hamburgban megrendezett G20-as csúcstalálkozót. Az értekezlet ellen tüntető csoportok gyakorlatilag lángba borították a német város egyes kerületeit. Az eseményekben majdnem 500 rendőr sérült meg, két pilóta például szemsérüléseket szenvedett, amikor a tüntetők lézerrel vakították el őket.
Vágólapra másolva!

Csaknem 500 rendőr sebesült meg a németországi Hamburgban a G20-csúccsal összefüggésben - írja az MTI frissen ismertetett rendőrségi adatokra hivatkozva.

A kapitalizmus öl jelentésű feliratot visznek a G20 hamburgi csúcstalálkozója elleni tiltakozók Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A szombaton véget ért csúcstalálkozó biztosítására indított műveletben összesen 476 rendőr szenvedett el valamilyen sérülést, sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordul tűzijáték okozta arcsérülés is.

Két helikopterpilóta szemsérülést szenvedett, amikor lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére.

A hatóságok 186 embert állítottak elő, 225-öt őrizetbe vettek, az illetékes bíróságok 37 letartóztatási parancsot adtak ki.

Vízágyúkkal oszlatják a tömeget rendőrök a G20 elleni tiltakozáson Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

A távirati iroda egy jellemző példát is felidéz a hétvégi brutális zavargások kapcsán: a legsúlyosabb eset a Schanzenviertel nevű városrészben történt, ahol a rendőrség órákig kénytelen volt tétlenül nézni a kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetők rendbontását, mert kiderült, hogy

a baloldali radikális tömeg csapdába akarja csalni a kinyíló rendfenntartó egységeket.

A Black Block nevű front tagjai ugyanis háztetőkön bújtak el Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelkezve, készen arra, hogy rátámadjanak a meginduló rendőri csapatokra. A helyzet kezelésére terrorelhárító alakulatokat vetettek be.

Tüntetők által felgyújtott barikád a G20 elleni tiltakozáson Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek