"Itt az ideje, hogy a politikai korrektséget és a képmutatást feladva Európa keleti és nyugati fele elkezdjen együttdolgozni a terrorfenyegetéssel szemben, hogy Európát meg tudjuk védeni" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ tagországainak Ausztriában zajló informális külügyminiszteri találkozóján.

Szijjártó elmondta, hogy Európa történetében most éljük meg a legsúlyosabb terrorfenyegetettséget, amely az európai politikában elkövetett számos hibának a következménye. "Ezek közül a legsúlyosabb, hogy egy képmutató és alkalmatlan bevándorlási politika okán 1,5 millióan érkeztek a kontinensre mindenféle ellenőrzés vagy azonosítás nélkül

- mondta a miniszter.

Felidézte, hogy a 2015-ös párizsi terrortámadás óta Európában 15 jelentős terrortámadást követtek el, ezek 315 halálos áldozattal jártak és mintegy ezren sebesültek meg. "Ideje lenne, hogy az európai intézmények Brüsszelben is végre valós kérdésekkel foglalkozzanak, valós problémákkal szemben harcoljanak, így elkezdjék kezelni a terrorfenyegetettséget is" - hangsúlyozta.

Nagyobb terrorfenyegetettségre kell számítani

Szijjártó Péter szerint az Iszlám Állam visszaszorulásával előtérbe kerülnek új harcmodorok, amelyek miatt a terrorfenyegetettség még súlyosabbá válik és még súlyosabb kihívásokkal kell szembesülni. Példaként említette a magányos elkövetők toborzását, az alvósejtek aktiválását, valamint a vegyi vagy biológiai fegyverek bevetését.

A miniszter szerint az Iszlám Állam kötelékében lévő 11 ezer idegen harcos közül 2500-an uniós állampolgárok.Így az Iszlám Állam visszaszorulásával sajnos reális, hogy ezek az emberek vissza fognak térni Európába, ami a veszély egy egészen új minőségét jelenti- fogalmazott. Szihjártó szerint, ezért mindent el kell követni annak érdekében, hogy megvédjük Európát "az új, minden korábbinál súlyosabb" fenyegetéstől, amihez pedig álláspontja szerint szükség van a kontinens keleti és nyugati felének "kulturált együttműködésére".A miniszter emlékeztetett, hogy korábban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet azért hozták létre, hogy Kelet és Nyugat ezen a platformon belül "kulturáltan" tudjon összefogni.Még sohasem volt erre az együttműködésre ilyen nagy szükség" - mondta.

A Bécs melletti Mauerbachban kedden az EBESZ-tagországok mintegy harminc minisztere találkozik, hogy szót ejtsen az EBESZ lefedte térségben uralkodó konfliktusokról, a migrációról, a terrorizmusról, az emberi jogokról, a jogállamiságról és a demokráciáról.