Fákat döntött, tetőket bontott a vihar Zala megyében

Nagykanizsa, 2017. július 11. Tűzoltók viharban kidőlt fát távolítanak el egy házról Nagykanizsán, az Erdész utcában 2017. július 11-én. A heves zivatarok veszélye miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, intenzív esőzés is lehet. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Sok munkát adott a Zala megyei tűzoltóknak a vihar, amely késő délután vonult át a térségen. Nagykanizsáról érkezett a legtöbb bejelentés - adta hírül az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatósága.
Vágólapra másolva!

Több mint negyven bejelentés érkezett

A megyei katasztrófavédelmi ügyeletre kora estig több mint negyven bejelentés futott be, a túlnyomó többségük Nagykanizsáról.

A viharos szél fákat döntött az utakra és az épületekre, háztetőket bontott meg, sőt egy csarnoképület tetőszerkezetét is megrongálta.

Tűzoltók viharban kidőlt fát távolítanak el egy házról Nagykanizsán, az Erdész utcában Forrás: MTI/Varga György

Nagykanizsa és Zalakomár között a sínekre és felsővezetékre zuhant fák miatt szünetel a vonatközlekedés. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán. Pótlóbuszok szállítják az utasokat Nagykanizsa és Zalakomár között - tudatta a MÁV.

Somogyban még dolgoznak a tegnapi vihar károk felszámolásán

Somogy megyét, Tab és Siófok térségét különösen súlyosan érintette a hétfő esti vihar, több száz ingatlanban keletkezett kár, felszámolásukon még dolgoznak a tűzoltók és önkéntesek - mondta el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint

a vihar okozta áramkimaradás 39 település 11 ezer fogyasztóját érintette,

a nap folyamán sikerült szinte mindenütt a szolgáltatást helyreállítani, de akad még ingatlan, ahol aggregátor segítségével biztosítják az áramot.

A kicsavart, kettétört fák, házakra, autókra, vezetékekre estek

A károkat többnyire az okozta, hogy a szél által tövestül kicsavart vagy derékba tört fák lakóházakra, nyaralókra, gépjárművekre, vezetékekre estek. A legkritikusabb helyszín Siófok Baross utcája, ahol most is a legtöbb tűzoltó dolgozik - közölte Bázelné Mihályka Szabina, aki a helyszínen tartózkodik. Ebben az utcában található az a kemping is, ahol

az egyik fa egy sátrazó házaspárra dőlt - a súlyosan megsérült férjet kórházban ápolják.

Rajtuk kívül még hárman megsérültek, miközben a segítségükre siettek.

Az egyik Baross utcai ház tetejéről öt kidőlt fát kell eltávolítani. Ebben az utcában néhány gépjármű és egy lakókocsi is totálkáros lett - mondta a szóvivő.

A vihar után szünetelő vasúti közlekedés a kedd reggeli órákra állt helyre.