Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy véli, az Európai Bizottság nem minden állam ellen indított kötelezettségszegési eljárást, amely szerintük nem tartott be minden vonatkozó határozatot. Szerinte a bizottság álláspontja "egybeesik Soros György akaratával", aki a saját migrációs tervét akarja az EU-val elfogadtatni.

Völner budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország ellen azért indított eljárást az uniós testület, mert az ország képviseli a legmarkánsabb álláspontot a kérdésben és érvényesítéséért a pert is vállalta.

Az államtitkár szerint több olyan tagállam is van, amelyik nem teljesítette vállalásait a migránsok befogadásáról: egyáltalán nem, vagy jóval kevesebbet fogadnak be, mint ígérték. Völner úgy véli, az EU alkalmazhatatlan határozatot hozott.

Elmondta, Magyarországnak július 13-ig kellett választ adnia arra, miért nem tett eleget a határozatnak. Válaszul tíz jogi érvet küldtek az uniónak, hogy az országnak miért nem kell betartania a határozatot. A válaszadásra egyébként rövidebb ideje van Magyarországnak, mint máskor. A szokásos két hónap helyett mindössze négy hetet kapott.

Völner szerint a bizottság álláspontja az ügyben egybeesik Soros György akaratával,aki a saját migrációs tervét akarja Brüsszellel elfogadtatni. Közölte: a magyar választópolgárok a népszavazáson és a nemzeti konzultációban is kinyilvánították a véleményüket. "Tisztában vagyunk" azzal - mondta -, mit gondolnak az emberek, ezért a kormány határozottan elutasítja a kvótákat. "Semmilyen formában nem vállaljuk a ránk kényszerített menekültkvótáknak a teljesítését és az általunk nem kívánt bevándorlóknak a betelepítését" - jelentette ki.

A kvótaperben ősszel várható döntés – zárta a sajtótájékoztatót.

Újabb eljárás

Közben az is kiderült, hogy az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. A testület közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott jogszabály ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak. A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra.