Interjút adott a Figyelőnek Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter magyarbarát, kiegyensúlyozott külpolitikáról beszélt a hetilapnak. Jelezte, hogy a kormány határozott álláspontot képvisel a Visegrádi Négyekkel szembeni támadások esetében, mint ahogy teszi azt az ukrajnai vagy romániai magyarellenességgel szemben. A miniszter jelezte, hogy a britek uniós távozása miatt új adót vezethet be Brüsszel, amelyet a magyar kormány nem támogat.

A magyar diplomácia első embere többek között azt mondta, hogy a brexit, azaz Nagy-Britannia az Európai Unióból történő kilépése után az Európai Unió súlyos költségvetési problémákkal néz szembe.

Erre válaszul átalakítanák a kohéziós- és az agrártámogatásokat, rövidítenék a költségvetési ciklusokat és bevezetnének egy EU-adót.

A külügyminiszter szerint ugyanakkor egy újabb adó bevezetése és a támogatások átalakítása helyett a brüsszeli bürokráciát kellene csökkenteni, ezzel jelentős összeget lehetne megtakarítani a közös politikát szolgáló támogatások megszüntetése vagy megnyirbálása helyett. Szijjártó Péter a Figyelőnek adott interjúban kiemelte, hogy "bár egyes nyugat-európai politikusok feltett szándéka a kelet-közép-európai országok megbüntetése és a visegrádi csoport egységének megbontása, ez nem fog menni."

Közölte, hogy a magyar kormány egy brüsszeli adó elfogadását sem támogatná, mert az adókat nemzeti hatáskörben kell tartani.

A külügyminiszterrel készült interjúban szó esik még a magyar-ukrán és a magyar-román kapcsolatokról is. Az ukrajnai politikában megjelenő magyarellenességre Szijjártó úgy reagált, hogy ha nem változtatnak elképzeléseiken a magyarokat érintő törvényjavaslataik kapcsán, sokkal kisebb intenzitású támogatást fognak kapni a magyar kormánytól, mint az eddigiekben. A törvényjavaslatok a kettős állampolgárság büntetését, az anyanyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás korlátozását célozzák. Amennyiben ezeket megszavazzák, számunkra elfogadhatatlan helyzetet jelent.Szijjártó úgy fogalmazott, hogy ezek a törvényjavaslatok a köszönő viszonyban sincsenek az európai értékekkel.

Szijjártó Péter (balról a második) a V4-ek külügyminisztereivelForrás: MTI/Kovács Tamás

A külügyminiszter az interjúban kitért amerikai cseppfolyós gáz (LNG) Magyarországra importálásának lehetőségeire és az amerikai-NATO kapcsolatokra is. Az interjú teljes egészében a Figyelő e heti számában olvasható.