Ülve maradt az auschwitzi túlélőre emlékezve a Jobbik képviselője

Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője (b) sajtótájékoztatót tart Budapesten a Képviselői Irodaházban 2014. május 15-én. Jobbra Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke.
MTI Fotó: Illyés Tibo
Budapest, 2014. május 15. Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője (b) sajtótájékoztatót tart Budapesten a Képviselői Irodaházban 2014. május 15-én. Jobbra Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
"Leleplező" fotókat posztolt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő Balczó Zoltánról. A szocialista politikus szerint a felvételeken az látszik, hogy a jobbikos képviselő nem áll fel azon a megemlékezésen, amelyet Strasbourgban tartottak a holokauszt-túlélő Simone Veil tiszteletére. Ujhelyi szerint ez egyértelmű szélsőjobbos húzás volt, a rendre antiszemita botrányokba keveredő Jobbik politikusa viszont kikérte magának a vádakat. 
Vágólapra másolva!

Újabb antiszemita botrányba keveredett a szétszakadása és a Simicska-féle korrupciós plakátbotrány miatt amúgy is bajban levő Jobbik.

Ujhelyi István, aki az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetője is, konkrétan azzal vádolta meg a hivatalos Facebook-oldalán a jobbikos Balczót, hogy

a politikus zsidókérdést csinált a néhány hete, 90 éves korában elhunyt Simone Veil uniós megemlékezéséből.

A holokauszt túlélő és auschwitzi menekült, több jobboldali francia kormány minisztere, Simone Veil az Európai Parlament (EP) első női elnöke volt 1979 és 1982 között. Halála után néhány nappal az EP megemlékezést tartott Strasbourgban, amely keretén belül a képviselők egy perces néma felállással is tisztelegtek a francia politikusnő emléke előtt. Ujhelyi viszont kiszúrta, hogy Balczót egyáltalán nem hatotta meg a dolog, és mintegy tiltakozva Veil ellen ülve maradt és nem csatlakozott a csendben fejet hajtó parlamenti képviselőkhöz. Az MSZP-s delegációvezető lefotózta a székében ragadt Balczót, majd a fényképet az alábbi kommentárral fel is töltötte a közösségi hálóra.

Tény, hogy a Jobbik és Vona Gábor pártelnök rendre gyűlölködő húzásokba keveri magát, vagyis Balczó feltételezett "náciskodása" nem igazán lógott volna ki a sorból. Pláne, hogy a Jobbik részéről nem is ez lett volna az első példa a zsidók elleni aljas ülősztrájkra.

Ütős jobbikos tandem Brüsszelben: balra KGBéla, jobbra Balczó Zoltán Forrás: MTI/Illyés Tibor

Alig két éve, hogy a fővárosi angyalföldi Jobbik egészen hibátlan antiszemita bunkósággal rukkolt elő, amikor is Benke Lászó, XIII. kerületi képviselő

egyszerűen megtagadta az önkormányzati ülésen, hogy felálljon a 92 éves korában meghalt Schweitzer József országos főrabbira emlékezve.

Benkét sokan kikezdték, de szerencséjére Vona Gábor a szárnyai alá vette a bajba jutott kameradját, és olyan magyarázattal csapott szét a zúgolódók között, mint például, hogy "Benke csupán a magánvéleményének adott hangot", vagy, hogy "a hazai zsidók meg a magyarokat gyűlölik". Hála a pártelnöki kézfogónak a nyilván remek képességű jobbikos képviselő azóta is a kerületben politizál.

Az ülő jobbikos esete a hazug szocialistával

Nem ment könnyen, de utolértük Balczó Zoltánt, aki elismerte, hogy valóban ő ül az ominózus felvételen, egyúttal viszont azt is állította, hogy Ujhelyi képviselő hazudik.

A csillagokat is az égről - Ujhelyi István Forrás: Facebook/Ujhelyi István

Szerinte ugyanis két megemlékezést is tartottak Simone Veil-re, az egyiket július 3-án, a másikat pedig július 4-én. Előbbin volt az előzetesen is meghirdetett egy perces néma felállás, utóbbin pedig egy spontán főhajtás történt a képviselők részéről.

Előbbiben Balczó részt vett, utóbbiban azonban már nem.

Ezt a jobbikos EP-képviselő azzal magyarázta, hogy a tiszteletadás hosszú percekig tartott, ő pedig úgy döntött, hogy a helyén tesz ennek eleget. "Simone Veil pályáját részleteiben nem ismerem, de ha bármi averziom lenne vele kapcsolatban, akkor egyszerűen nem mentem volna el egyik megemlékezésre sem, mint ahogy valószínűleg Ujhelyi István sem tette meg az első alkalommal, különben nem vonna le ilyen abszurd következtetéseket" - nyilatkozta az Origónak.

Balczó kijelentette, hogy semmiféle antiszemita indíttatás nem húzódott meg amögött, hogy másodjára már ülve maradt a holokauszt-túlélő francia politikusnak járó tiszteletadáskor, Ujhelyi pedig teljesen méltatlanul vádaskodik. "Fel vagyok háborodva, mert nem mond igazat, egyszerűen hazudik" - ismételgette indulatosan. Próbáltuk elérni a szocialista képviselőt is, hogy megkérdezzük a történtekről, de kabinetvezetőjén, Szalay-Tamás Lajoson keresztül elhárította a megkeresést arra hivatkozva, hogy az MSZP bojkottálja az Origót.

Ami viszont tény: a holocaust-túlélő Simone Veil tiszteletére július 4-én nem volt hajlandó felállni a jobbikos képviselő.