Budapest VI. és VII. kerületében tartott ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A NAV látogatása alatt 35 ezerrel több nyugtát regisztráltak és 62 millió forinttal ugrott meg az online pénztárgépekbe ütött forgalom száma, a korábbi időszakokhoz képest - közölte a hivatal.

Minden második helyen találtak jövedéki visszaélést és legalább 300 liter zárjegy nélküli vagy az előírt alkoholfoktól lényegesen eltérő italt foglaltak le. Mindemellett mintegy ötmillió forint végrehajtható tartozást is beszedtek a pénzügyőrök.

Arra is volt példa, hogy néhány vállalkozás a rendes heti forgalmának a négyszeresét jelentette be az akció hetére, majd az ellenőrzés után a forgalma hirtelen visszaesett a korábbi szintre.

De olyan egységgel is találkoztak, amely az akció hetében technikai okok miatt zárva tartott, azonban előtte és rögtön utána zavartalanul működött. Éppen ezért a hivatal megjegyezte, hogy az ez ügyben érintett cégek visszatérő ellenőrzésre kell, hogy számítsanak. Az érintett gazdálkodók összesen tízmillió forintos nagyságrendű bírságra számíthatnak.

A Nébih közleményében arról írt, hogy a razzia során 43 egységet ellenőriztek, melyeknél összesen 169 alkoholos terméket zároltak és 47 hatósági eljárás is indult. A vendéglátás élelmiszer-biztonsági előírásai szempontjából ellenőrzött 8 helyből egy vendéglátóhelyet zártak be, míg másik hatnál csak a konyharészleget függesztették fel.