Zivatarok hoznak átmeneti felfrissülést

2017.07.21. 19:39

A heves zivatarokra és a felhőszakadásra figyelmeztet az OMSZ az ország keleti részén. A zivatarokat viharos szél, jégeső, illetve intenzív esőzés kísérheti.

Békés és Hajdú-Bihar megye járásait érinthetik leginkább a viharok, ezért másodfokú riasztást adtak ki heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetve. Akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések lehetnek, nagyobb méretű jég is hullhat, rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több esővel.

Szintén a heves zivatar és a felhőszakás veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: estig a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti részén lehet egy-egy zivatar. Az esti órákban ugyanakkor a Dunántúl délnyugati, nyugati megyéi felett is zivatarok várhatók.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A hőség miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú, míg Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szombat reggeltől néhol, délután már szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, leginkább viharos szélrohamok és felhőszakadás kíséretében. Ugyanakkor tovább fokozódik a hőség, a hegyvidékeket kivéve mindenütt 25, a Tiszántúlon 27 fok feletti középértékek várhatók.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 16-22 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között várható.