Asztmává is alakulhat a parlagfű és gombák okozta allergia

2017.07.22. 09:48

Támadnak az allergiát okozó gombák és indul a parlagfűszezon is. A gombák spóráiban olyan anyagok vannak, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre. Allergiás tüneteket, orrfolyást, tüsszögést okozhatnak, ez később asztmává is alakulhat, ami fulladással jár – hangzott el a Tényekben, a TV2 hírműsorában.

Korhadó, rothadó növényi maradékokból, avarból, növények leveleiről, mezőgazdasági termőterületekről kerülnek a levegőbe az egészségre veszélyes gombaspórák, amiknek most igen magas a koncentrációjuk.

Magyar Donát, az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológusa a Tényeknek azt mondta:

Ezekben a spórákban allergén anyagok vannak, amiket, ha belélegzünk, akkor allergiás tünetek, allergiás betegség alakulhat ki. Ez többnyire orrfolyás, tüsszögés, a torok viszketésével kezdődik. Később pedig átalakulhat asztmává is, ami nehézlégzéssel, fulladással jár.

Az asztma tünetei ugyan enyhíthetők, de teljesen kigyógyulni nem lehet belőle.

A csapadékos időjárás miatt a parlagfű is egyre szaporább.

Gyakorlatilag a jövő hétre már elindul a parlagfű pollenszezonja. Akik különösen érzékenyek a parlagfű pollenjére, azok már érzékelhetik a tüneteket a jövő héten. Augusztus első és második hetére már komoly tünetekre lehet számítani

– mondta Magyar Donát.

A szakember szerint annak, aki tudja, hogy allergiás a gombaspórákra, érdemes kerülnie az olyan kerti munkákat, mint a fűnyírás vagy a gereblyézés. Akik nem irtották ki a parlagfüvet a használatukban lévő területeken, például a kertjükben, parkokban vagy játszótereken, komoly bírságot kaphatnak.

Ennek összege akár 5 millió forint is lehet.

A NÉBIH szerint Magyarország a parlagfűvel leginkább szennyezett európai országok között szerepel. A magyarok 20 százaléka allergiás a növényre.