Riasztást adtak ki zivatarok miatt

Villám villámlás zivatar vihar
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Cegléd környékére narancssárga, azaz másodfokú, az ország más területeire elsőfokú riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső is eshet, Cegléd térségében jégesőre is számítani kell. A másodfokú riasztást késő délután visszavonták, de az elsőfokú érvényben maradt.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok veszélye miatt már vasárnap délután több járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Azt írták, hogy az érintett területeken

olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket viharos szél, jégeső, illetve intenzív esőzés kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint vasárnap a fővárost és Pest megyét, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintően lehetnek másodfokú, narancs riasztások a heves zivatarok veszélye miatt. Ezt a riasztást késő délután visszavonták, de az egyéb figyelmeztetések érvényben maradtak.
Ugyanis szintén a heves zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala megyék területén elsőfokú a figyelmeztetés.

Illusztráció Forrás: Mudra László - Origo

Emellett

Tolna és Baranya kivételével országszerte felhőszakadás veszélyére is figyelmeztetnek.

Azt írták: egyre több helyen - eleinte nagyobb eséllyel az északi országrészben és az Alföldön, később a Dunántúlon is - lehet számítani zivatarokra. Intenzívebb zivatar is kialakulhat. Elsődleges veszélyforrások a felhőszakadás és a kisebb körzetben károkozó szélrohamok lehetnek, de helyenként jégeső is hullhat.

Emellett viszont az ország nagyobbik, délkeleti felén 25, 26 fok körüli, főként a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön 27 fok feletti középhőmérséklet várható.

Emiatt az ország nagy részén a hőség miatt is figyelmeztetés van érvényben: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú.
A hőség mellett a heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt hétfőre is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.