Több brutális támadás is ért buszsofőröket az elmúlt években. Volt, akit késsel fenyegettek, volt, akit megvertek, most pedig többek között azért emeltek vádat egy férfi ellen, mert megharapott egy buszsofőrt. A sofőrök és ellenőrök közfeladatot ellátó személyek, vagyis aki őket bántja, súlyosabb büntetést kap az átlagosnál. Ez azonban nem minden esetben védi meg őket. 

Késsel fenyegették a buszsofőrt - Police.hupolice.hu

Nincs mindenhol vezetőfülke

Tavaly augusztusban a 214-es buszon két húsz év körüli férfi - akik valószínűleg nem figyeltek eléggé, és nem szálltak le időben a buszról - arra kérte a sofőrt, álljon meg két megálló között, hogy le tudjanak szállni. A buszvezető nem állt meg, ezért az egyikük ütni kezdte az utasokat és a vezetőt elválasztó üvegfalat, a másik férfi kést rántott, és azzal fenyegetőzött. A sofőr megállt, kinyitotta a busz ajtaját, a késsel fenyegetőző fiatal leszállt, a másik azonban a következő megállóig utazott.

Idén áprilisban a 114-es buszon egy bliccelő férfi próbált menekülni, miután az ellenőrt megütötte és leköpte, de a buszvezető nem nyitotta ki az ajtókat, amíg a rendőrök oda nem értek. A férfi ököllel ütni kezdte a sofőrt védő plexifalat és megfenyegette a vezetőt, hogy megöli, ha nem nyitja ki neki az ajtót. 

Tavaly szeptemberben a 95-ös buszon a sofőr nem engedett felszállni egy csoportot, mert nem volt jegyük. Ezen felháborodva egy 22 éves férfi egy 

letört karfával megverte a buszvezetőt. 

A rendőrség azonnal elkapta a férfit. A buszon nem volt a sofőrt védő üvegfal, ezért könnyen üthette a férfi a buszsofőrt. A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége az eset után még határozottabban kérte az elválasztott fülkék kialakítását minden buszon.

Nem volt jegye, ezért harapott

Ahogy azt korábban megírtuk, a napokban vádat emeltek egy román férfi ellen, aki tavaly novemberben késő este az egyik győri buszra egy olyan jeggyel próbált felszállni, ami már ki volt lyukasztva. A vezető elmondta neki, hogy másik jegyet kell vennie, vagy le kell szállnia a buszról. A 38 éves férfi ideges lett, benyúlt a vezetőfülkébe, rángatni kezdte a sofőrt, és szembe is köpte. A buszvezető kiszállt a fülkéből, és a kezével mutatta a támadónak, hogy merre van a kijárat, erre a férfi megpróbálta lerángatni a buszról a sofőrt, de ez nem sikerült neki, ezért a hüvelykujjába harapott, és el sem engedte, amíg mindketten le nem szálltak a buszról, utána pedig elszaladt. A visszaeső férfi akár 15 évet is kaphat.

A villamosvezetők sincsenek biztonságban

Áprilisban egy részeg utas rátámadt egy villamosvezetőre, és

eszméletlenre verte.

A villamos éppen mozgásban volt, és csak a vezetőfülkében lévő éberségjelző akadályozta meg a katasztrófát. Ezt a gombot kell meghatározott időközönként nyomkodnia a vezetőnek, ami ha elmarad, akkor sípolni kezd. Ha a sofőr erre sem reagál, akkor a rendszer leállítja a villamost. A vezető nem tudta megnyomni a gombot, mert magát védte a támadótól, vagy már eszméletlen volt.

Idén februárban a 6-os villamoson verekedett össze egy utas és a villamosvezető. A sofőr ki akart szállni a vezetőfülkéből, de ott állt egy férfi. Megkérte, hogy álljon arrébb, ezután összevesztek, és egymásnak estek. A vezetőhöz mentőt is kellett hívni, mert elájult.  A villamossofőrt garázdasággal, az utast pedig közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal gyanúsítják.

Tavaly karácsony előtt a Móricz Zsigmond körtéren két hangoskodó fiatal miatt a sofőr megállította a villamost, kiszállt a fülkéjéből, és le akarta szállítani őket. Erre a két férfi fenyegetőzni kezdett, és amikor a villamosvezető emlékeztette őket arra, hogy ő közfeladatot ellátó személy, egyből megütötték. 

Később, amíg a vezető hívta a rendőrséget, még két utasra is rátámadtak, egy szolgálaton kívüli rendőr avatkozott közbe. Először őt is megütötték, de ahogy meglátták az igazolványát, elfutottak. 

A rendőrség garázdasággal gyanúsítja a két férfit. 

Márciusban az I. kerületben, a Halász utcai megállóban állt egy villamos, aminek vezetőjét megfenyegette egy férfi, később pedig bele is rúgott, és dulakodott vele. A 44 éves férfi leszállt a villamosról, és az ablaktörlő lapátot próbálta meg letörni, utána elment. Őt percek alatt elfogták. 

Nem veszek jegyet, inkább verekszem

Februárban, Tokajban egy férfi a vonat kalauzának egy lejárt bérletet mutatott be. Az ellenőr ezt érvénytelenítette, vagyis széttépte, ez nem tetszett az utasnak, ezért ököllel megütötte. Verekedni kezdtek, a kalauz átmenekült egy másik kocsiba, kulcsra zárta az ajtót maga mögött, de  az utas betörte az ajtó üvegét, és megint ütni kezdte.  A ruháját elszakította, és le is köpte. Tarcal állomásnál sikerült leszállítani az utast, és értesíteni a rendőrséget.

Megverte a kalauzt, még keresik.Forrás: Police.hu

Vecsésnél szállt le a vonatról májusban az a férfi, aki szintén jegy nélkül utazott, ezért a kalauz az igazolványát kérte. Erre a férfi a könyökével mellkason vágta. A rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított nyomozást.

Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a buszokon, villamosokon elhelyezett kamerák sokat segítenek a támadások visszaszorításában,és egyre több buszon, villamoson van zárható vezetőfülke, ami megvédheti a sofőrt.”

„Az ellenőröknél bevált módszer, hogy nem egyedül, hanem közterület felügyelőkkel mennek ellenőrizni. Nagyon nehéz a támadások ellen fellépniük, mert nem viselkedhetnek agresszívan és nem üthetnek vissza” - mondja.

A sofőrök konfliktuskezelésre járnak, hogy kezelni tudják az erőszakos utasokat. A legtöbbet azzal érnénk el, ha a hatóságok szigorúbban vennék a törvényeket, és tényleg nagyobb büntetést kapnának az agresszív utasok - teszi hozzá.