Akár nemzetiségi választást is tarthatnak majd a székelyek

2017.07.25. 16:19

Ha sikerül elég aláírást összegyűjteni, és az MTA is rábólint, akkor az Országgyűlés honos népcsoporttá nyilváníthatja a székelyeket Magyarországon.

Magyarországon úgy nyilváníthatnak nemzetiséggé, ha legalább ezer, magát ehhez a nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar választópolgár kezdeményezi azt.

Az NVB keddi ülésén hitelesítette a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítását, a kezdeményezőknek 120 nap alatt ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. A népcsoporttá nyilvánításról a Magyar Tudományos Akadémia véleményét is kikérik.

Ezután kerül az Országgyűlés elé, amely dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról.

Székely zászló a parlament épületénFotó: Hajdú D. András [origo]

A nemzetiségek jogairól szóló törvény kimondja, nemzetiség minden olyan - Magyarország területén legalább egy évszázada honos - népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, saját nyelve, kultúrája és hagyományai vannak, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.

Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.