Az elmúlt hétvégén fesztivált szervezett a Momentum Mozgalom Bodajkon. A 2024-es budapesti olimpia megfúrásával befutó párt nem aprózta el a körítést, mintegy harminc zenekart hívtak meg, köztük olyan népszerű fellépőket is, mint a Wellhello, vagy a Soerii&Poolek. Egy rendezvényszervező szerint a pár napos program legalább 35-40 millió forintba került, ami biztos, hogy nem jött be a jegyeladásokból, mivel összesen ezer belépőt értékesítettek. A Figyelő megkérdezte a Momentumot, hogyan oldották meg a finanszírozást. A válasz természetesen ezúttal is az volt, hogy adományokból, amelyeket nem fognak nyilvánosságra hozni, mivel az szerintük üzleti titok. 

Alig pár hónapja alakult párttá, anyagi problémái viszont láthatóan már most sincsenek a Momentum Mozgalomnak, amely legutóbb Bodajkon szervezett fesztivált a hétvégére, nem is rossz zenei felhozatallal.

Összesen harminc zenekart szerveztek le az 2024-es budapesti olimpia megtorpedózásával befutó ifjak,

köztük olyan hazai sztárokat is, mint a Wellhello, az Anima Sound System, vagy a Soerii&Poolek.

Budapest, 2017. május 1. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fővárosi Hősök terénForrás: MTI/Marjai János

Hiába azonban a felhozatal, összesen alig 1000 jegyet sikerült értékesíteni - ezt már Hajnal Miklós árulta el a Figyelő érdeklődésére. Vagyis a párt szóvivőjének nyilatkozata alapján kiderül, hogy a belépők eladásából durván 10 millió forintot gyűjtöttek be, amely viszont korántsem fedezi a fesztivál költségeit. Egy rendezvényszervező ugyanis elmondta a hetilapnak, hogy egy ilyen volumenű fesztivál lebonyolítása legalább 35-40 millió forintba kerül.

Hajnal azt állította, hogy a hiányzó összegeket támogatásokból teremtették elő.

Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a szóvivő üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó megmutatni, milyen összegek is érkeztek a Momentum számlájára. A transzparencia és az üvegzseb mellett mindig hangosan kampányoló Momentum a saját maga esetében, úgy látszik, már nem igazán híve az átláthatóságnak, legalábbis Hajnal azt is közölte, hogy

tételes elszámolás sem lesz a pénzekkel, ugyancsak üzleti titokra hivatkozva.

A Figyelő meg is jegyzi, hogy az önkéntes felajánlásokra és a mikroadományokra hivatkozva, milyen pofonegyszerű megkerülni az anyagiakat firtató kérdéseket. Egyébként nem ez az első eset, hogy a Momentum rendezvénye szemet szúr a költségek miatt, nemrégiben Juszt László baloldali újságíró tette fel a kérdést a pártnak, hogy honnan teremtettek elő milliókat a májusi Európához tartozunk! tüntetés megszervezésére.

Magyar Narancs: mindig Momentum

Ugyancsak mai hír a Momentumról, hogy Fekete-Győr Andrásék gyakorlatilag kibérelték a Magyar Narancs címlapját: az elmúlt hónapokban négyszer is a Momentummal indult a liberális hetilap aktuális száma. A 888.hu azt írja, hogy ha valaki csak a Magyar Narancsból tájékozódik, akkor az az érzése támadhat, hogy csak idő kérdése, hogy Fekete-Győrék hatalomra kerüljenek, hiszen olyan népszerűek. A valóság az, hogy a Momentum népszerűsége 1-2 százalékon áll.