A tartálykocsiban égetik el a robbanásveszélyes anyagot

2017.07.31. 16:21

A múlt heti baleset helyszínén égetik el az árokba borult tartálykocsiban maradt veszélyes anyagot. A katasztrófavédőknek német szakemberek segítenek.

Egy hete történt baleset Tuzsér és Komoró között, amelyben a robbanásveszélyes anyagokat szállító tartálykocsi vezetője meghalt. A tankkonténer azonban nem sérült meg. A jármű etilén-oxidot szállított Oroszországból, az úti célja Románia lett volna.

Múlt csütörtökön a veszélyes anyag java részét átfejtették és elszállították a helyszínről, kedden pedig megkezdik a maradék helyszíni megsemmisítését.

Úgynevezett fáklyázási eljárással égetik el az anyagot, ez hang- és fényhatással járhat, de sem környezetre, sem a lakosságra nem jelent veszélyt – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Dóka Imre szóvivő elmondta, Európában eddig nem történt olyan baleset, amely után etilén-oxidot kellett volna megsemmisíteni. A fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyag megsemmisítésére a cég speciális mentőcsoportot hívott segítségül Németországból.

Azt is hozzátette, az átfejtés során nem került a levegőbe káros anyag. A katasztrófavédelem mobil laborja a helyszínen folyamatosan méréseket végzet, a tűzoltók pedig most is biztosítják a helyszínt.

A műszaki mentés idejére fenntartják a 4145-ös út Tuzsér és Komoró közötti szakaszán korábban elrendelt útlezárást, de ezúttal nem korlátozzák a vasúti közlekedést, és lakosságvédelmi intézkedést sem kell elrendelni - írták.