S. Ábel előzetes letartóztatásba került

2017.07.31. 20:51

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, előzetes letartóztatásba került S. Ábel, akit rablás előkészülete miatt fogtak el pénteken a fővárosban. A férfit korábban elítélték azért, mert 2013-ban egy budapesti gyorsétterem bejáratánál, majd bent is fegyverrel többször a levegőbe lőtt, előzőleg pedig joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött.

A Fővárosi Törvényszék közleményben azt írta, robbanóanyaggal visszaélés miatt indult büntetőügyben a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn egy hónapra a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A végzés nem jogerős.

A bíróság szerint S. Ábel júliusban úgy döntött, hogy robbanószert állít elő és beszerzi a robbanóanyag elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. Folyamatosan kísérletezett a szerekkel, és július végére elkészített egy, megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható robbanószert.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A férfi által megalkotott anyag felrobbanása alkalmas emberi élet kioltására, és 3-5 méter sugarú körben súlyos, maradandó sérüléseket okoz.

A robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló úgynevezett másodlagos repeszek is okozhatnak halálos sérüléseket.

A férfi egyébként kiöntötte az általa előállított anyagot egy erdős területen.

Titkos adatszerzéssel kiderítették, hogy S. Ábel egy barátjával arról beszélt, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. A férfi által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, de a bíróság szerint nem kizárt, hogy

a rabláshoz, vagy véletlenszerűen kiválasztott emberek ellen akarta felhasználni az anyagot.

A bíróság indoklásában rögzítette, hogy a férfi büntetett előéletű, újabb bűncselekményét is büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Az aktuális eljárás rablás előkészülete miatt indult ellene, aki korábban beszerzett egy lőfegyvernek nem minősülő, de emberi élet kioltására alkalmas, működőképes muzeális pisztolyt, amelyet a rendőrség július elején lefoglalt tőle.

KAPCSOLÓDÓ CIKK