1555 elefántnyi veszélyes hulladékot tüntettek el Zuglóból

Vágólapra másolva!
A MÁV elszállíttatta a 4700 tonnányi illegálisan lerakott hulladékot a Rákospatak utcából. A művelet 100 millió forintjába került a vasúttársaságnak. 
Vágólapra másolva!

- derül ki MÁV kommunikációs igazgatóságának közleményéből.

A szemét mennyiségének érzékeltetése érdekében hozzátették, az összegyűlt hulladék tömege

1555 elefánt vagy 13 Boeing 747-es utasszállító repülőgép

súlyával vetekszik, és négy ötvenméteres úszómedencét töltene meg.

A közlemény szerint, a 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra. Emlékeztetnek arra, hogy a vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években az illegális hulladéklerakás, áramlopás, a bérleti díj elmaradása miatt kialakult vita a bérleti szerződés felmondásához, majd perhez vezetett. Ez utóbbit

a MÁV jogerősen megnyerte

és a bíróság végrehajtást rendelt el a bérlővel szemben, ez jelenleg is zajlik.

100 millióba került a művelet

Ugyanakkor a hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg az eljárás befejezését, hanem június 12-én

a saját költségén elkezdte a munkát.

A hulladékot a vasúttársaság környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta, súlyát hitelesített hídmérlegen mérlegeltette. A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig ellenőrizték a MÁV és a Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei.

Azt is írták, hogy a szemét szabályos elszállíttatása a közbeszerzési kötelezettség miatt tartott hosszabb ideig.

Az illegális hulladéktelep felszámolása a vasúttársaságnak mintegy 100 millió forintjába került,

melyet szintén bírósági eljárás útján kíván behajtani a MÁV. Magyarázatképpen hozzáfűzték, hogy az ingatlan a MÁV vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól - 2009 júliusa óta - egy másik gazdasági társaság bérelte.

Veszélyes volt a környezetre a szemét

Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő - engedélyek nélkül - nagy mennyiségű hulladékot helyezett el a területen, amely

veszélyt jelentett a környezetre.

A többi között 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítések árán tudott eloltani. Ebben a helyzetben 2015-től a további hulladéklerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott és 24 órás őrszolgálatot vezetett be - közölte a MÁV.