Tizenöt fokot eshet a hőmérséklet hétfőre

Szentes Tamás
Budapest, 2017. augusztus 3. Fiatal nők hűsitik magukat a kánikulában a margitszigeti zenélő szökőkútban 2017. augusztus 3-án. Augusztus 1-jétől augusztus 4-én éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A kánikulától egy-két napra elbúcsúzhatunk, ma hidegfronttal, esővel érkezik az enyhülés. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn már csak 20-24 fok közötti maximum-hőmérséklet lesz napközben. Aztán keddtől fokozatosan jön vissza a hőség, csütörtökön már megint 38 fok meleg lesz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap már a reggeli óráktól kezdve nyugat, délnyugat felől egyre többfelé várható zivatarok, záporok kialakulása - írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu.

Heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, szélrohamokkal.

Késő estétől délnyugat felől kiterjedt esőzés lehet beágyazott zivatarokkal. Az északi, északnyugati szél zivataroktól függetlenül is megerősödik. A hőmérséklet nyugaton, északnyugaton már csak 25 fok körül, máshol még 30-38 fok között alakul. Hidegfront érkezik.

Hétfőn a nap első felében még több helyen lehet zápor, zivatar, később csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. Fokozatosan gyengül a légmozgás. Megszűnik a hőség, felfrissül a levegő:

20 és 28 fok közötti értékeket mérhetünk.

Dőlnek a rekordok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint mára virradóra ismét megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Tevelen mérték, 25,3 fokot. Ma hajnalban Szeged-belterületen 25,6 fokot mértek.

Megdőlt a rekord Budapesten is, az eddigi rekord Budapest-belterületen 2012-ben 23,7 fok volt, ma hajnalra Budapest Lágymányoson 25,1, Budapest belterületen 24,9 fokig hűlt le a levegő.

Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a margitszigeti zenélő szökőkútban Forrás: MTI/Bruzák Noémi