Orosházán fa dőlt a kórházra, Törökbálinton villám csapott egy házba

2017.08.07. 16:02

Szinte egész éjszaka, sőt több helyen még ma is dolgoztak a katasztrófavédők és a áramszolgáltatók szakemberei. Óriási károkat okozott a tegnap esti vihar. Volt ahol még délelőtt sem volt áram. Orosházán a kórházra dőlt rá egy fa, a betegeket át kellett vinni egy másik osztályra. 

Rengeteg helyre hívták a tűzoltókat tegnap, miután több helyen óriási vihar alakult ki. Csak Budapesten tizennyolcszor riasztották őket.

Viharfelhők Budapest felettForrás: Origo

„Ebből a 18 káresetből 16 volt fakidőlés. A másik kettőnél pedig magasban logó tárgyhoz vonultak ki a kollégáim – mondta el az Origónak a katasztrófavédők helyettes szóvivője. Kolozsi Péter azt is hozzátette, egy nagyobb káresetük volt. 

Egy öles fába belecsapott a villám, melynek következtében a fa kettéhasadt és a gyalogosokat veszélyeztette. Ezt a fát a tűzoltók láncfűrészekkel távolították el az útból, így szüntették meg a veszélyhelyzetet."

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az egész országban összesen 270 helyre riasztották őket. Ez jóval magasabb szám, mint egy átlagos napon. Az esetek többségében az erős szél miatt kidőlt fák miatt kellett kimenniük. Volt olyan, ahol a fa villanyvezetékre is rádőlt, és emiatt nem volt áram több házban."

Békéscsabán 2500 családnál nem volt áram reggelig.Orosházán azonban még ma délelőtt sem volt áram negyven házban.

Lajosmizse és Érsekcsanádon volt a legtovább áramszünet. Ott összesen 830 házban nem volt áram. Ezeken a településeken folyamatosan dolgoznak.

„A vihar leginkább Orosházát érintette. Itt összesen 25 épület tetőszerkezetét is megbontotta az erős szél. "

- mondja a szóvivő.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Orosházán a kórház krónikus osztályának tetőszerkezetére dőlt rá egy fa. A betegeket át kellett vinni egy másik osztályra.

De a 47-es főút elkerülő szakasza is használthatatlan volt még ma is. Szeged és Orosháza között pedig  a vonat sem közlekdett. 
Országos szinten összesen 46 – jellemzően a tetőben jelentkezett kár, de Csányban és Püspükladányban is ledőlt egy-egy kémény. Olyan mértékben sérült két lakóház teteje olyan mértrékben sérült, hogy lakhatatlanná vált, az itt élő hat ember rokonokhoz költözött."

- teszi hozzá.

Törökbálinton és Szombathelyen villámcsapott egy-egy házba. Ezek ki is gyulladtak. 

A köpönyeg.hu szerint ma még borongós lesz az idő, eső és hidegfront várható. Kedden már felmelegszik az időjárás, szerdán pedig  akár ismét kánikula lehet. Igaz a héten többször előfordulhat a tegnap estihez hasonló vihar.