Elhagyták a kórházat a kanyarós gyerekek

Vágólapra másolva!
Elhagyhatta a nyíregyházi kórházat az az öt gyermek, akiket szüleik kanyarós megbetegedés tüneteivel vittek oda, még július végén - tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.
Vágólapra másolva!

A megyei kórház közleményében hangsúlyozta,

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nincs kanyarójárvány,

és jelenleg a gyógyintézmény egyetlen tagkórházában sem kezelnek beteget a kanyaró tüneteivel.
Közleményük szerint július 29-én négy gyermeket vittek szüleik a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának sürgősségi részlegére, a gyermekek típusos kanyarós megbetegedés tüneteit produkálták. Másnap, július 30-án hasonló tünetekkel vittek be még egy gyermeket.
Hozzátették,

a gyermekek és szüleik román-magyar kettős állampolgárok, Korond községből származnak, jelenleg Magyarországon tartózkodnak.

A legkisebb beteg kilenc hónapos, a legnagyobb hat éves volt, védőoltást nem kaptak, mivel Romániában a kanyaró elleni védőoltás nem tartozik a kötelező oltások közé.

A gyermekek ellátása elkülönítetten, a gyermekosztály fertőző részlegén, a szakmai és higiéniai protokollok szigorú betartása mellett történt, a részlegre vonatkozó látogatási tilalom mellett - olvasható a kórház közleményében. Mint írták, a betegek ápolását olyan személyzet végezte, akik megkapták a kanyaró elleni védőoltást.

A kezelésnek köszönhetően a gyermekek már elhagyták a kórházat.

Az epidemiológiai szakemberek a betegek családjának magyarországi tartózkodási helyén a szükséges intézkedéseket megtették, a szükséges védőoltásokat a betegeknek és a családtagoknak is beadták - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.

A kanyaró súlyos fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A beteg a tipikus kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnése után még négy napig tart.