Törökország engedélyezte, hogy német szövetségi parlamenti képviselők szeptemberben meglátogassák konyai NATO-légitámaszpontot, ahol egy tucat német katona vesz részt az Iszlám Állam elleni harcban.

Az ARD közszolgálati televízió számolt be róla elsőként kedden, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közvetítésével szeptember 8-ai látogatásban állapodtak meg a felek.

A látogatáson a Bundestag-frakciók hét képviselője vesz részt Rose Gottemoeller NATO főtitkár-helyettes vezetésével. Az utazás így hivatalosan nem Bundestag-, hanem NATO-látogatásnak minősül.

Július közepén Törökország nem engedélyezte a látogatást a "kétoldalú kapcsolatok helyzetére" hivatkozva. Németország ezért kilátásba helyezte a német katonák kivonását a támaszpontról.

Egy másik török bázisról, Incirlikből jelenleg is zajlik a német alakulatok áthelyezése Jordániába amiatt, hogy Ankara nem engedélyezte a parlamenti képviselők látogatását a bázison.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter üdvözölte a látogatás hírét, és jó megoldásnak nevezte, hogy a látogatás a NATO szervezésében történik.

Alapvetően biztosítani kell annak a lehetőségét, hogy parlamenti képviselők meglátogathassák a bevetésen lévő kontingenseket. Ennek engedélyezése az országok egymás iránti kölcsönös tiszteletén nyugszik - mondta a miniszter a dpa német hírügynökségnek. Hozzátette, ha Törökország azt akarja, hogy Németország tisztelje, akkor neki is tisztelnie kell Németországot.